Nagyvilág

Jobboldaliak és vallásosok meghiúsították a transzneműek felvonulását Kijevben

Lefújták a szervezők a transzneműek felvonulását vasárnap Kijevben, mert jobboldali és vallási radikálisok ellenmegmozdulást szerveztek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint rendőrök választották ketté a belvárosban gyülekező két tábort, hogy megakadályozzák az összecsapást közöttük. Kijevi hírportálok szerint a rendőrség erőfeszítései ellenére összetűztek a két tábor felvonulói.

A 112.ua hírportál arról számolt be, hogy a szélsőjobboldali ellentüntetők megütötték Michael Colborne kanadai újságírót. Az incidensről maga az újságíró számolt be a Twitteren. Egy másik külföldi újságíró, Christopher Miller nehezményezte, hogy

a rendőrök úgy választották szét a két tábort, hogy a transzeműeket a metróállomás belsejébe szorították vissza, holott nekik engedélyük volt a megmozdulásra.   

A gyilkosság áldozataivá vált transzneműek nemzetközi emléknapja – amelyet kedden tartanak világszerte – alkalmából az Insight nevű ukrán civil szervezet hirdette meg vasárnapra a felvonulást, amelyen a transzneműekkel szembeni diszkriminatív jogszabályok, köztük az örökbefogás tilalma ellen készültek tiltakozni.

Napközben azonban kiadtak egy felhívást, amelyben arra kértek mindenkit, hogy mégse menjenek a gyülekező helyre, mert „jobboldali radikális szervezetek és vallási közösségek képviselői” ellentüntetést szerveztek oda.

Kiemelt kép: Sergii Kharchenko / NurPhoto 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik