Nagyvilág

Két faj is lekerült a kihalással fenyegetett fajokat felsoroló vörös listájáról

A barázdásbálnák és a hegyi gorillák is lekerültek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat felsoroló vörös listájáról.

A nemzetközi szervezet, amelynek székhelye a svájci Gladban van, szerdán tette közzé frissített listáját a veszélyeztetett fajokról. Az új besorolás szerint a barázdásbálnák átkerültek a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába.

Az óriási tengeri emlős populációja az 1970-es évek óta, amikor a Csendes-óceán északi részén és a déli féltekén megtiltották kereskedelmi halászatát, megduplázódott, és elérte a százezer kifejlett példányt. A bálnavadászat az Atlanti-óceán északi részén is visszaesett az utóbbi harminc évben.

A jelentés szerint a nyugat-csendes-óceáni szürke bálna populációja is növekedésnek indult, ezért a faj a súlyosan veszélyeztetett státuszból átkerült a veszélyeztetett kategóriába.

Europress/AFP/Biosphoto/Christopher Swann

A korábban a kihalás szélére sodródott hegyi gorillákat a súlyosan veszélyeztetett csoportból a veszélyeztetett csoportba sorolta át a szervezet. Az orvvadászat elleni hatékony fellépésnek, és a határokon átnyúló állatvédelemnek köszönhetően populációjuk 680-ról 1000 példány fölé emelkedett az utóbbi évtizedben. Hegyi gorillák csak Kongó, Ruanda és Uganda védett területein élnek.

Liz Williamson, az IUCN emlősszakértője ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a hegyi gorillák továbbra sincsenek biztonságban, ezért jövőjük érdekében az élőhelyükön kordában kell tartani az idegenforgalmat, és óvni kell őket az emberek közelségétől.

A Természetvédelmi Világszövetség az ismert 1,7 millió növény- és állatfaj közül 97 ezernek a helyzetét kíséri figyelemmel, ezek közül 27 ezret fenyeget kihalás, 10 ezerrel többet, mint tíz éve. A túlzott lehalászás miatt kihalás fenyegeti a világon élő fűrészfogú sügérfélék 13 százalékát, a Nyasza-tóban élő 450-féle hal kilenc százalékát. Aggasztó néhány, az építő- és bútoriparban keresett fafaj helyzete, az illatszergyártásban használt, a világ egyik legdrágábbjának számító sasfa összes változata szerepel a kihalás fenyegette fajok listáján.

Kiemelt kép: AlainGuerrier/HorizonFeatures/Leemage/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik