Nagyvilág

Korallzátonyai érdekében még a turistáktól is elkobozza a naptejet Palau

Korallzátonyai megvédése érdekében a Csendes-óceánban fekvő Palau betiltja a fényvédő szerek használatát 2020-tól.

Tommy Remengesau államfő a múlt héten írta alá a korallzátonyokra mérgező fényvédők használatának tilalmát. Ha betiltott fényvédőket találnak a turistáknál, azokat el fogják tőlük kobozni, az ilyen temékeket forgalmazó kereskedőkre pedig mintegy ezer dollár büntetést szabnak ki.

Az elnöki közlemény szerint a kiszabott bírság

megfelelő egyensúlyt jelent a turisták felvilágosítása és a szerek használatától való elriasztás között.

A törvény tíz mérgező anyagot sorol fel, köztük a naptejekben is fellehető oxibenzont, és kilátásba helyezi további vegyi anyagok betiltását. Előírja azt is, hogy az utazásszervező cégek kötelesek többször felhasználható poharakkel, élelmiszertárolókkal és szívószálakkal ellátni a turistákat.

A palaui tiltás négy hónappal az után született, hogy a Hawaii-szigeteki hatóságok a világon elsőként elrendelték a korallzátonyokra ártalmas kemikáliákat tartalmazó fényvédő krémek árusításának tilalmát. Az ottani rendelet 2021-től lép életbe.

Kutatók szerint az oxibenzon és oktinoxát nevű kemikáliák mérgező hatással lehetnek a korallokra, amelyek kulcsfontosságú szereplői az óceáni ökoszisztémának, emellett népszerű turistalátványosságnak számítanak.

A fényvédőkben előforduló oxibenzon képes módosítani a felnőtt korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű kifehéredésre is, és olyan torzulásokat eredményez lárvaállapotban, amelyek szinte lehetetlenné teszik a normális fejlődést. Az oktinoxát ugyancsak hozzájárulhat a korallfehéredéshez.

Mások szerint viszont nem támasztja alá elég független tudományos vizsgálat azt, hogy a két anyag valóban ártalmas a korallzátonyokra, és az ilyen szabályozás megnehezíti az emberek számára a védekezést a nap káros ultraibolya sugarai ellen.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik