Nagyvilág

A brit kormány jóváhagyta a Brexit-megállapodás tervezetét, rendkívüli EU-csúcsot hívhatnak össze

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

May a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette,

a kabinet hosszú, részletes, szenvedélyes vita” után arra a kollektív döntésre jutott, hogy Nagy-Britannia fogadja el a dokumentumtervezetet és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszert körvonalazó politikai nyilatkozatot.

A brit kormányfő szerint ez döntő jelentőségű lépés, és lehetővé teszi a megállapodás véglegesítését már a következő napokban.

Hozzátette: a kabinet döntése nem volt könnyű, de Nagy-Britannia nemzeti érdekeit szolgálja.

Theresa May szerint ez legjobb megállapodás-tervezet, amelyet a Brexit-tárgyalásokon az Európai Unióval el lehetett érni.

Brexit: a mai lehet a legfontosabb nap a népszavazás óta
Ünnepelnek brexit ellenzői, de a kormány akár bele is bukhat a legújabb megállapodásba. Ha sikerül is keresztülverni, az is csak a végleges döntést odázza el, a kilépéspártiak pedig egyre dühösebbek a halogatás miatt.

EU-csúcs jöhet

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló nem sokkal később arról beszélt, elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához azáltal, hogy sikerült technikai szinten elfogadni egy megállapodástervezetet az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről, és ezt a londoni kormány is jóváhagyta.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Ben Stansall

Ajánlott videó

Olvasói sztorik