Nagyvilág

Felvették a Momentumot az európai liberálisok

A pártszövetség EP-frakcióját az a Guy Verhofstadt vezeti, aki ellen Orbánék propagandakampányt folytatnak.

Felvették a Momentumot a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártszövetségbe, aminek a közelgő európai parlamenti választások szempontjából van különös jelentősége. A döntést pénteken délelőtt, a szövetség madridi kongresszusán hozták meg, és az ALDE Facebook-oldalán jelentették be elsőként.

https://www.facebook.com/ALDEparty/photos/a.390598674589/10156658431619590/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARC7jaBUSqr1cJGxf6gi0e9PlSv8xq1RtYfci92yoracpE3ZRgLH5oRo1ENOoFBM9C7BInhAULmE6aQGU6xVR1eayyg7i92l4EVh4DitLbQGI0zxsgi7b6SXn8xXex93QwD_gJbrZ2Dmlu8VESOvsz4m-XIIeXJDWV1uCyFAPiyigQj3WMKoePAMAmF1OOQDdG9iRLFdcL94g2Zvyjh_98lPaQ3a7A&__tn__=-R

A mostani Európai Parlamentben 68 képviselője van az ALDE-nak, frakcióvezetőjük az a Guy Verhofstadt, aki felszólalásaiban élesen bírálja Orbán Viktort, cserébe a magyar kormány propagandakampányt indított ellene.

Májusban, amikor a csatlakozás szándékáról döntöttek, Berg Dániel, a Momentum Nemzetközi Irodájának vezetője úgy nyilatkozott:

Az ellenzéki pártok közül jelenleg a Momentum a legelkötelezettebb az európai együttműködés és reformok mellett, mert számunkra egy erős Európa erős Magyarországot jelent. Európának nagy szüksége van olyan demokratikus, centrista pártokra, amelyek ebben a pártcsaládban tömörülnek. Eddig is kiváló kapcsolatot ápoltunk az ALDE-val. Az Európai Parlamentben tovább folytatjuk majd a közös munkát, hogy érvényesítsük a magyar érdekeket régiós és európai szinten is.

Magyarországról a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt tagja még a pártszövetségnek, ők közleményben üdvözölték a Momentum ALDE-tagságát. Azt írják, kezdettől támogatták a párt csatlakozását, és Madridban is megszavazták. Bíznak abban, hogy a tagság elnyerésével még szorosabb együttműködésre lesz lehetőség, hiszen mindkét párt „a szabadságjogokra épülő, demokratikus és európai Magyarországért harcol”, és „közös erővel a jövőben hatékonyabban tudunk fellépni az Orbán-kormány illiberális politikájával szemben is”. A Momentum csatlakozását követően a Liberálisok tárgyalást kezdeményeznek az EP-választáson való együttműködésről. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik