Nagyvilág
The top candidates of the European People's Party (EPP), Alexander Stubb (L) of Finland and Manfred Weber of Germany give their thumbs up as they pose together before the session of the European People's Party (EPP) congress in Helsinki, Finland, on November 8, 2018. - EPP, the largest political family in the European Union (EU), are to elect their top candidate for the 2019 European elections. (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT

Manfred Weber lett a Néppárt csúcsjelöltje

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2018. 11. 08. 12:41

Az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber nyerte meg azt a szavazást, amely az Európai Néppárt helsinki kongresszusán döntött arról, hogy ki legyen a Néppárt csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon.

621 szavazatot adtak le, két érvénytelen volt köztük. Weber 492 szavazatot kapott. 

Ez a helsinki csúcs a gyakorlatban csak erről szólt. Az EU döntéshozatali mechanizmusai furcsán működnek, ahogy az is, hogy kit hogyan választanak meg ezekre a pozíciókra. A legkritikusabb pont az Európai Bizottság elnökéé.

Amíg az Európai Parlamentet közvetlenül, az Európai Tanács állam- és kormányfőit pedig a helyi választásokon választják, de a Bizottság elnökének pozícióját zárt ajtók mögött szokták letárgyalni.

2014-ig, Jean-Claude Juncker megválasztásáig még azt sem lehetett pontosan tudni, kik a jelöltek, ekkor lépett életbe a Spitzenkandidaten-rendszer, ami legalább a demokrácia látszatát kelti. Eszerint minden pártcsalád jelölt egy csúcsjelöltet, és ha az adott pártcsalád nyeri meg a legtöbb mandátumot az európai parlamenti választáson, akkor őket illik bizottsági elnöknek választani.

The Prime Minister of Finland Alexander Stubb looks on after an emergency European leaders meeting to discuss Europe's response to the Mediterranean migrants crisis at the European Council in Brussels on April 23, 2015. The EU will triple the funding of its search and rescue mission in the Mediterranean to help cope with an upsurge in migrants trying to reach Europe, German Chancellor Angela Merkel. AFP PHOTO/ THIERRY CHARLIER (Photo by THIERRY CHARLIER / AFP)
Kapunk egy kis kóstolót, milyen lenne, ha nem Orbán barátja vezetné Európát
Csütörtökön eldől, ki vezetheti majd Európát a jövőben. A meccs lezsírozottnak tűnik, de lehetnek meglepetések.

A gyakorlatban ez egyetlen pártcsaládnak jó igazán, az Európai Néppártnak. Mivel ez a legnagyobb frakció az EP-ben, így a három legfontosabb elnöki poszt, a Bizottságé, a Tanácsé és a Parlamenté is néppárti politikusokhoz ment.

Az EPP csúcsjelölti posztja persze még nem vezet egyenesen az Európai Bizottság élére, de már ehhez is meg kell szerezni a 734 EPP-delegált szavazatának többségét. Ezután dönt az Európai Tanács arról, kit jelöljenek. Itt kezdődik az első probléma, a Tanács ugyanis nem egyezett bele a csúcsjelölti rendszer használatába, tehát bárkit jelölhetnek. Ezután kell a jelöltre szavaznia az Európai Parlamentnek, ahol minősített többségre van szükség, tehát a tagállamok szavazatainak 55 százalékára, amelyek lefedik az EU lakosságának 65 százalékát.

Brüsszel, 2017. április 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti csoportjának elnöke, Manfred Weber találkozója az Európai Parlament brüsszeli épületében 2017. április 26-án. 
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Szakított Orbánnal, hogy Európa első embere legyen
Manfred Weber az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni. Jelölését a baloldal részben az Orbánhoz fűződő jó viszonya miatt nem fogadta lelkesedéssel. Nem esélytelen a posztra, de hosszú út vár még rá.

Az EPP csúcsjelölti posztjáért eleve lezsírozottnak tűnt a küzdelem. Manfred Weber az EPP parlamenti frakcióvezetőjeként az egyik legfontosabb szereplő a pártcsaládban, és őt támogatta a Néppárt elnöke is. Ráadásul Weber még a csúcs előtt begyűjtötte az összes néppárti kormány- és államfő támogatását, beleértve ebbe Angela Merkelt is, akit sokan így is a Bizottság élére várnak.

Manfred Weber, top candidate of the European People's Party (EPP), delivers a speech at the European People's Party (EPP) congress in Helsinki, Finland, on November 8, 2018. - EPP, the largest political family in the European Union (EU), are to elect their top candidate for the 2019 European elections. (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Fotó: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP

Webernek egyedül Orbán Viktorral volt konfliktusa a támogatás megszerzésében. Amikor a Sargentini-jelentés megszavazásakor Orbán nem engedett a frakcióvezető számára fontos ügyekben (a CEU és a civil szervezetek voltak ilyenek), Weber bejelentette, hogy ő is megszavazza a jelentést. Erre lehetett politikai bosszú, hogy Orbán elsőre nem támogatta Weber jelölését, de másodszorra már igen. Ez azért is volt furcsa, mert Daul mellett Weber is kitartó támogatója a magyar miniszterelnöknek Európában.

Finnish Prime Minister and leader of the National Coalition Party Alexander Stubb campaigns in Espoo, Finland on April 18, 2015 ahead of the parliamentary elections to take place on Sunday, April 19, 2015. Stubb has long been one of Finland's most popular and dynamic politicians but voters are expected to punish him in Sunday's election for failing to revive a slumping economy.   AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Vesa Moilanen *** FINLAND OUT *** / AFP PHOTO / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Az új Juncker, akit Merkel igazán szeretne Európa élén látni
A német kancellárnak az lenne a legjobb, ha találna egy embert, akinek nincs német útlevele, de a német érdekek szerint cselekszik. Úgy néz ki, megtalálta.

Alexander Stubbnek Weberhez képest sokkal nagyobb tapasztalata van a vezetésben, hiszen korábban Finnország miniszterelnöke is volt, miközben Weber semmilyen fontos posztot nem látott el az EP-képviselőség előtt.

Stubb ultraliberális jelöltként pozícionálta magát Weberrel szemben, aki a keleti tagországok számára is szimpatikus Brüsszel-vidék ellentétet szerette volna kihasználni. Ez azért is sikerülhetett, mert Weber eleve a bajor CSU tagja, akik kicsit még a német CDU-nál is jobbra állnak. A verseny a jelöltségért azért sem tűnt kétesélyesnek, mert a két fél konkrétan nem vitatkozott egymással. A Weber mellett álló pártvezetés a nyílt vitákat eleve elutasította, csak fél-fél órányi beszédet engedélyeztek a szavazás előtt. Igazából Weber nem is akart vitatkozni, hiszen nyert helyzetben volt, csak veszíthetett volna vele. Stubb viszont pont a kommunikációjából él, ezért támogatta a vitákat.

Kiemelt kép:Markku Ulander / Lehtikuva / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.