Nagyvilág

Liberális békát nyelethet le Orbánnal az Európai Néppárt

Az uniós pártszövetség nyilatkozattervezete élesen szembemegy mindennel, amit a magyar miniszterelnök mostanában nyilatkozott.

A második világháború óta a kereszténydemokraták az európai liberális demokrácia megteremtéséért vívott küzdelemben az első vonalban harcoltak

– áll abban a nyilatkozattervezetben, amelyet az Európai Néppárt elnöksége készített elő a héten tartandó helsinki kongresszusára. A szöveg szerint ennek alapjait a zsidó-keresztény értékek, a jogállamiság, a többpártrendszer, az erős civil szervezetek, a független sajtó, a vallás-, a gyülekezési- és a szólásszabadság jelentik.

Napjainkban ezeket az alapvető értékeket és elveket soha nem látott kihívások érik. Populista és nacionalista szélsőségesek, dezinformációs kampányok és diszkrimináció fenyegetik a jogállamiságot. Ez a legnagyobb fenyegetés, ami az európai demokráciát és szabadságot érte a vasfüggöny leomlása óta

idézi a 444 a nyilatkozattervezetet.

Mindez azért érdekes, mert az Európai Néppárt tagja a Fidesz is, amelynek vezetőjeként Orbán Viktor kifejezetten tagadja a liberális demokráciát, és szembeállítja a kereszténydemokráciával. A néppárti nyilatkozattervezet apropója a jövő évi európai parlamenti választás, a magyar miniszterelnök viszont ezévi tusványosi beszédében azt mondta, hogy

ezen a választáson meg kell mutatnunk, hogy a liberális demokráciának van alternatívája, ezt úgy hívják, hogy kereszténydemokrácia, és a liberális elitet le lehet váltani egy kereszténydemokrata elitre.

A 444 idézi Orbán október 23-i beszédét is:

A jogállamra hivatkozó politikai manipuláció mindennapossá lesz. A szólás- és sajtószabadság pedig addig terjed, ameddig őket visszhangozza.

A kérdés így most az, hogy lenyeli-e Orbán Viktor a békát, és aláírja ebben a formájában a néppárti nyilatkozatot, netán eléri-e, hogy megváltoztassák az ő nyilatkozatainak élesen ellentmondó szöveget, és talál-e ehhez partnereket az uniós pártszövetségben. (Fotó: Europress – Riccardo PAREGGIANI / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik