Nagyvilág

Trump akkor se szakítana Szaúd-Arábiával, ha kiderül, hogy gyilkosok

Azt azért reméli, hogy a király és a koronaherceg nem tudott Hasogdzsi megöléséről.

Az Egyesült Államok nem akar szakítani Szaúd-Arábiával a Hasogdzsi-ügy miatt – szögezte le a Fox televízió üzleti csatornájának adott interjújában Donald Trump amerikai elnök szerdán.

Donald Trump szerdán délelőtt kétszer is megszólalt az eltűnt és minden valószínűség szerint meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ügyében. Interjút adott a Fox televízió üzleti csatornájának, valamint a kormányülés előtt a Fehér Házban újságíróknak.

A Fox televízióban az elnök kifejtette: azt reméli, hogy a szaúdi uralkodóház vezetői nem érintettek Dzsamál Hasogdzsi eltűnésében. Hozzátette: várhatóan a hét végéig kiderül, mi történt Dzsamál Hasogdzsival.

„Dolgozunk ezen, ki fog derülni, a végére járunk” – fogalmazott, majd hozzátette: reméli, hogy a király és a koronaherceg nem tudott a történtekről. „Számomra ez nagyon fontos” – mondta. Az újságíró kérdésére, hogy vajon a Hasogdzsi-ügy következtében eltávolodik-e Rijádtól, Trump azt válaszolta: „ezt nem akarom megtenni”.

Utalva a terrorizmus elleni küzdelemre és Iránra, az elnök leszögezte: „szükségünk van Szaúd-Arábiára”. Megismételte azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást Rijáddal, mert – ahogyan fogalmazott – „ez 500 ezer munkahelyet jelent”.

A kormányülés előtt a Fehér Házban megismételte: Szaúd-Arábia „fontos szövetséges”.

Az egyik újságíró azt firtatta, vajon küldött-e Washington FBI-nyomozókat a helyszínre, mire Trump először nemmel válaszolt, de aztán mégis nyitva hagyta ennek lehetőségét.

„Ön tudja, hogy küldtünk-e vagy sem? Nem fogom megmondani, miért is mondanám el?” – fogalmazott az Egyesült Államok elnöke.

Egy másik újságíró arról faggatta, hogy kérte-e a török hatóságoktól azt az hang-, és videófelvételt, amely bizonyíthatja, hogy mi történt az isztambuli szaúdi konzulátuson. „Igen, kértük, már amennyiben ezek (a felvételek) léteznek” – válaszolta az elnök. Hozzátette: még mindig nem biztos abban, hogy ezek a felvételek léteznek, de – mint hozzátette – „valószínűleg igen”. (MTI, fotó: Europress – SAUL LOEB / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik