Nagyvilág

Ártatlan szíriai férfi égett halálra a cellájában Németországban

Tévesen csukták le júliusban azt a szíriai férfit Németországban, aki szeptember közepén halálos kimenetelű égési sérüléseket szenvedett cellájában - közölte pénteken Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere.

Herbert Reul miniszter szavai szerint a rendőrség nem ellenőrizte kellően a 26 éves férfi személyazonosságát, amikor júliusban letartóztatták egy lopásért kiszabott pénzbírság be nem fizetése okán.

Csak a fogoly halála után derült ki, hogy a lopás elkövetője és a büntetés befizetésének elmulasztója valójában egy mali férfi volt, aki a szíriai nevét bitorolta, és még csak nem is hasonlított rá.

Reul bocsánatot kért a szír férfi családjától, s azt mondta:

Mindent meg kell tennünk azért, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő.

A börtöntűzben tízen füstmérgezést szenvedtek, a szíriai férfi azonban olyan súlyosan meg is égett, hogy két héttel kórházba szállítását követően, múlt hét szombaton meghalt.

Az esettel pénteken az észak-rajna-vesztfáliai parlament is foglalkozott. A tartományi törvényhozás bel- és igazságügyi bizottsága rendkívüli ülést tartott az ügyben.

Önkritikusan fel kell tennünk a kérdést, hogy hol csúsztak félre a dolgok. Mert hogy itt valami félrecsúszott, az biztos

– jelentette ki az ülésen Peter Biesenbach igazságügyi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik