Nagyvilág

Cseh lap: Orbánt az a veszély fenyegeti, hogy a magyarok többsége személye helyett az EU-t részesítené előnyben

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 09. 24. 14:21

Egyfajta légüres térben lebeg az az állítás, miszerint Magyarországnak joga van önálló módon kormányozni önmagát, mert figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy 14 éve önkéntes tagja egy elit klubnak, amely bizonyos értékeken és szabályokon alapszik - írta hétfői jegyzetében a Právo című független baloldali cseh lap.
Korábban a témában:

Természetesen minden döntés, amely a szabályok megszegéséről szól, bizonyos fokig vitatható, mert az európai értékek nincsenek pontosan megfogalmazva a szerződésekben. És egy eljárás megindítása a szabályok megsértéséért mindig inkább politikai, semmint alkotmányjogi döntés – véli Jirí Pehe politológus a lap hasábjain.

Pehe rámutat, hogy az Európai Bizottság által esetleg elindítandó eljárás magasan demokratikus folyamat, nem diktátum, és a végén Magyarország szavazati jogának a megvonása sem várható.

A kettős mérce érvről folyó vita ugyan bizonyos értelemben érthető, de nem szabad elfeledni, hogy az új uniós tagállamok nem kis támogatásokat vesznek fel az európai Nyugattól – tette hozzá.

Strasbourg, 2018. szeptember 12.
Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetõje szavaz a Sargentini-jelentésrõl az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselõk a magyar jogállamisági helyzetrõl szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Sargentini-jelentés: Weber szerint Orbán nem akart kompromisszumot
A Néppárt EP-frakciójának vezetője szerint senkinek nem jár különleges bánásmód.

És főleg: ha Magyarországnak olyan érzése van, hogy az EU jogtalanul avatkozik be ügyeibe, miért nem lép ki az EU-ból? Orbán Viktor komolyan gondolja, hogy az EU-t a saját képére formálja át, tehát úgy, hogy minden tagállam azt teszi, amit akar, miközben továbbra is támogatásokat kap a gazdagabbaktól?

– teszi fel a kérdéseket a szerző.

Orbán megkérdezhetné egy népszavazáson a magyarokat, hogy nem kellene-e országuknak kilépnie az EU-ból, de ezt természetesen nem teszi meg. Az a veszély fenyegeti ugyanis, hogy a népszavazáson a magyarok többsége személye helyett az EU-t részesítené előnyben

– válaszolja meg saját kérdését Jirí Pehe.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.