Belföld

Sargentini-jelentés: Weber szerint Orbán nem akart kompromisszumot

Orbán Viktor nem mutatott kompromisszumkészséget a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti vitában – nyilatkozta Manfred Weber az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője a spanyol ABC című konzervatív napilapban megjelent interjúban.

Orbán Viktor miniszterelnök nem mutatott semmiféle kompromisszumkészséget a vitában, amely Strasbourgban zajlott tíz nappal ezelőtt, és ezért az EPP képviselők többsége ellene szavazott, egy nagyon komoly, a parlamenti frakción belüli vita után

– mondta német politikus a távirati iroda szerint. Manfred Weber szerint az Európai Néppártban senkinek nem jár különleges bánásmód, ha alapvető elvekről van szó.

Weber beszélt arról is, hogy az európai parlamenti választásokra készülő Európai Unió számára a történelmi pillanat ez a mostani. Úgy véli:

fenyegetést jelent az Európai Unió számára Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök is.

Ideológiailag nem egyformák, de mindketten gyengíteni kívánják az EU-t

– jelentette ki. Megjegyezte azt is, belülről a szélsőségesség és a populizmus fenyegeti az uniót. A néppárti frakcióvezető, aki eddig az egyetlen néppárti jelölt a Európai Bizottság elnöki posztjára, úgy vélte: új fejezetet kell nyitni Európában.

„Az európai választásoknak arra kell szolgálniuk, hogy megmutassuk az embereknek, hogy miben hiszünk, hogy biztonságot nyújtsunk nekik, és megvédjük azt, amit én úgy hívok, európai életmód” – fogalmazott.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik