Nagyvilág

Trump kétségbe vonja, hogy háromezren haltak meg a Puerto Rico-i viharokban

Szerinte ezt a demokraták találták ki azért, hogy őt besározzák.

Kétségbe vonja Donald Trump azt a hivatalos megállapítást, miszerint közel háromezren haltak meg tavaly a Puerto Rico-t leromboló hurrikánok következtében. Az amerikai elnök a tőle megszokott magabiztossággal, a mondandóját alátámasztó adatok nélkül írta a Twitteren a következőket:

Háromezer ember nem halt meg a két hurrikán miatt, ami lecsapott Puerto Ricóra. Amikor elmentem a szigetről, MIUTÁN lecsapott a vihar, valahol 6 és 18 közt volt a halottak száma. Az idő elteltével nem is nagyon nőtt. Aztán, jóval később, elkezdtek valóban nagy számokat jelenteni, 3000 körül… Ezt a demokraták csinálják azért, hogy a lehető legrosszabb színben tüntessenek fel, amikor sikeresen összegyűjtöttem több milliárd dollárt, hogy újjáépítsék Puerto Ricót. Ha valaki meghal bármilyen okból, például mert öreg, csak adják hozzá a listához. Ez rossz politika. Szeretem Puerto Rico-t!

A háromezres szám a múlt hónapban látott napvilágot, miután Puerto Rico kormányzója tanulmányt készíttetett a George Washington Universityvel. Ebből kiderült, hogy kezdetben azért volt szó 64 halottról, mert csak azokat számolták bele a statisztikába, akik közvetlenül a Maria és az Irma hurrikánokban vesztették életüket, például vízbefúlás, repülő törmelék vagy épületomlás következtében. Az egyetem azonban azokat is számításba vette, akik a vihar utáni hat hónapban, az egészségügyi ellátás, az áram vagy a tiszta ivóvíz hiánya miatt vesztették életüket, így jött ki a 2975 halálos áldozat.

A Harvard University egyébként még nagyobb számot, 4600-at állapított meg, de a kormányzó az előbbit tekinti hivatalosnak.

Az amerikai képviselőház republikánus elnöke, Paul Ryan kijelentette: semmi ok nincs arra, hogy kétségbe vonják a számokat. „Egy borzalmas vihar sújtott le egy szigetre, amiről igazán senki nem tehet” – közölte. (BBC, fotó: Europress – AFP PHOTO / Brendan Smialowski)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik