Nagyvilág

Több mint 1 millió embert kell kitelepíteni a Florence hurrikán miatt

Legalább 1 millió embernek kell elhagynia az otthonát az Amerikai Egyesült Államokban, mielőtt a Florence hurrikán partot ér – írja a CNN. A trópusi vihar ráadásul nem csak a part menti, hanem a beljebb fekvő településeket is elérheti. A leginkább érintett államok Virginia, valamint Észak- és Dél-Karolina. Utóbbi két államban kihirdették a szükségállapotot.

Pusztító hurrikán közeledik Amerika felé
A hurrikánról látványos felvételek készültek az űrből.

A Florence helyi idő szerint hétfő reggel 3-as fokozatú volt, délre már 4-es fokozatúvá erősödött, de egyáltalán nem kizárt, hogy csütörtökre már eléri az 5-ös fokozatot.

A helyi lakók a kitelepítésre készülődve bedeszkázták a házuk ajtaját és ablakát, hosszú sorokban várakoztak, hogy tankolhassanak, valamint kiürítették a szupermarketek polcait is.

Ralph Northam, virginiai kormányzó hivatala közleményt tett közzé, és ebben felhívta a figyelmet, hogy az állam belső vidékein katasztrofális áradások, erős szél és szinte bizonyosan tömeges áramkimaradások várhatóak. Bizonyos területeken akár 50 centiméternyi csapadék is hullhat. A Potomac folyó partján fekvő virginiai Alexandria óvárosában már térdig érő víz öntötte el az utcákat, vízben állnak az éttermek és a kávézók.

Az MTI azt írja, hogy magyar idő szerint kedd késő este az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is rendkívüli állapotot hirdettek a Florence hurrikán miatt. Muriel Bowser washingtoni polgármester Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy csatlakozik Virginiához, valamint Észak-, és Dél-Karolinához, amelyeknek kormányzói már hétfőn kihirdették a rendkívüli állapotot.

Jeff Byard, a szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) tisztségviselője több amerikai televíziónak is nyilatkozott. „Ez a vihar rendkívüli károkat okoz majd az országnak, hosszú idő kell majd az újjáépítéshez” – mondta. Jelezte azt is: a tengerparti vidékektől távol, az ország belsejében lévő tagállamokat – így például Nyugat-Virginiát, Pennsylvaniát, sőt, még Ohiót is – érinti majd a nagy kiterjedésű viharzóna.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, a kormány teljes mértékben fel van készülve a hurrikánra.

View this post on Instagram

Gas lines for days. #hurricaneflorence #Wilmington

A post shared by Jessika (@realjessicawilliams) on

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Logan Cyrus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik