Nagyvilág

Eltűnt egy kokainnal teli hajó a Csendes-óceánon

Több mint 50 millió dollár értékű kokain lehet azon a hajón, amit drogcsempész kalózoktól próbáltak lefoglalni Pápua Új-Guinea partjainál, írja a Vice.

A történet még májusban kezdődött, amikor egy halászember a tengerparton elásva 11 zacskó kokaint talált. A kincset hazavitte a falujába, csakhogy pár nappal később megjelentek nála tetovált ázsiai gengszterek, akik visszakövetelték tőle a drogot.

Később a helyi haditengerészet 400 kilométeres hajtóvadászatot indított a kábítószer-kereskedők után a Csendes-óceánon. Sikerült is lekapcsolni a bűnözőket, hat Hong Kong-i és egy montenegrói embert őrizetbe vettek. Csakhogy amikor át akarták vizsgálni a hajót, rájöttek, hogy csapdát állítottak nekik.

Az embereink nem tudtak bejutni. A motortérből gázolajat pumpáltak a fedélzetre, ami megnehezítette a dolgunkat

– nyilatkozott George Bayagau főfelügyelő, hozzátéve, attól féltek, hogy a jármű berobban.

Mivel a hajó túl nehéz volt ahhoz, hogy vontassák, a rendőrség kénytelen volt abbahagyni a kutatást, amíg elszállították az emberkereskedőket a közeli Alatou városába. A férfiak jövő héten állnak bíróság elé, de hajójuk még mindig a nyílt vízen van.

Mindent megtettünk, hogy elvigyük a hajót, de lehetetlen volt

– tette hozzá Bayagau.

Az egyenruhások csak nagyon kis mennyiségű kokaint tudtak lefoglalni és azt gyanítják, hogy 55 csomag még mindig a fedélzeten van.

A csendes-óceáni szigetvilágban a kartellek nagyon jól elvannak, mivel a tengeren nehéz őket elkapni, és a határőrzés sincs megoldva. Ezen az útvonalon csempészik a legtöbb drogot Ausztráliába és Új-Zélandra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik