Nagyvilág

A cseh EP-képviselők többsége nem akarja megszavazni a Sargentini-jelentést

Köztük a kommunisták sem.

A cseh európai parlamenti képviselők többsége nem kívánja megszavazni a Magyarországról szóló Sargentini-jelentést – állapította meg az iDnes című cseh liberális hírportál, amely telefonon kérdezte a képviselőket és néhány véleményt nyilvánosságra is hozott.

Csehországnak 21 képviselője van az Európai Parlamentben.

„Magyarország bármiféle megbüntetése ellen fogok szavazni. Sargentini kolléganőm jelentését lényegében A-tól Z-ig értelmetlenségnek tartom” – mondta Tomás Zdechovky kereszténydemokrata (KDU-CSL) képviselő, az Európai Néppárt (EPP) frakciójának tagja. Zdechovky, aki a KDU-CSL három EP-képviselőjének egyike, úgy vélte: a jelentés célja Magyarország minden áron való lejáratása. „Egyetlen állam demokráciáját sem veszélyeztetheti, ha az országban nem létezik százszázalékos gender-egyenlőség, ha a családot az anya-apa-gyerek jelenti, s ha az állam nem támogatja a fogamzásgátlást és a művi terhességmegszakítást” – tette hozzá Zdechovsky.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) négy európai képviselője, akik az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció tagjai, kiállnak Orbán Viktor magyar kormányfő mellett – jegyezte meg a hírportál. „Nem fogunk támogatni semmiféle Magyarország és Lengyelország elleni szankciót. A visegrádi országoknak össze kell tartaniuk, nem engedhetik meg, hogy ilyen támadások megosszák őket. Közép-Európát nem szabad azért büntetni, mert eltérő nézeteket vall, például a migráció kérdésében” – nyilatkozta az iDnes-nek Jan Zahradil, az ODS európai képviselője.

Jaromír Kohlícek, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselője szintén kiáll Magyarország mellett. A három cseh kommunista képviselő az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakció tagjai. „A magyar kormány elleni eljárást az ország belügyeibe történő durva beavatkozásnak tartom. Ez természetesen semmiképpen sem jelenti azt, hogy a magyar kormány minden bírált lépésével egyetértenék. Hasonlóan, mint Lengyelország esetében, azonban az Európai Bizottság javaslatát nem fogom támogatni” – jelentette ki Kohlícek.

Jaromír Stetina, a jobboldali TOP 09 párt európai képviselője, az EPP frakció tagja, más véleményen van és támogatja a Budapest elleni tervezett intézkedéseket.

A cseh TOP 09-STAN koalíciónak négy képviselője van a testületben.

„Figyelemmel kísérem Orbán belpolitikáját, félrevezető migráció- és Brüsszel-ellenes kampányát és új törvényjavaslatait. Nem szabad szemet hunyni az olyan törvények felett, amelyek ellenkeznek az emberi jogokkal és az olyan elvekkel, mint a jogállam vagy a bíróságok függetlensége. Helyesnek tartom, ha az ilyen fejlemény ellen, legyen az bárhol, az Európai Parlament védekezik. Orbán populizmusa egész Közép-Európa légkörét mérgezi és Csehországban is vannak következményei” – fejtette ki álláspontját Stetina az iDnes hírportálon. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik