Nagyvilág

Újabb koki Orbánnak: a lengyelek is ellene

Az Európai Néppárt lengyel tagjai megszavaznák a Sargentini-jelentést.

A Sargentini-jelentés elfogadására szavaznának a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői. Ők a fideszesekhez hasonlóan az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppárt (EPP) tagjai – írja a Rzeczpospolita.

A lengyel lapnak Janusz Lewandowski volt lengyel uniós biztos, a PO európai parlamenti képviselője azt mondta:

a 7. cikk elindítása mellett szavazunk, bár ez ügyben nem lesz pártfegyelem.

Lewandowski szerint a jogállamiság tekintetében Magyarországon és Lengyelországban hasonlóak a fejlemények.

Képmutatás lenne, ha Magyarországhoz másképp viszonyulnánk, mint Lengyelországhoz, csak azért, mert a Fidesz az EPP tagja.

A lengyel EP-képviselő szerint a Fidesz miatt folyamatosan támadják a szociáldemokraták és a liberálisok az EPP-t, amely Varsó esetében is az eljárás megindítása mellett szavazott.

Tavaly novemberben az Európai Parlament (EP) többségi frakciói Lengyelországra vonatkozóan megszavazták az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását előkészítő határozatot, s a procedúrát 2017 végén az Európai Bizottság elindította.

Lengyelország ügyében a Polgári Platform EP-frakciójának vezetése úgy döntött, tagjai tartózkodni fognak a szavazáskor, a 22 fős frakcióból mégis 6-an a határozat elfogadására szavaztak, míg Lewandowski tartózkodott a szavazástól. A PO és a PSL képviselői a német CDU/CSU tagjai után a legnagyobb csoportot alkotják az EPP-ben.

A lapnak Elmar Brok CDU-s EP-képviselő azt mondta, a szerdai szavazás Orbán Viktor miniszterelnök keddi strasbourgi fellépésén múlik.

Mindenki közülünk ezt követően fog dönteni. Nem lesz pártfegyelem.

A lap emlékeztet rá, nem hivatalos értesülések szerint Orbán Viktor megállapodott Manfred Weber néppárti frakcióvezetővel, hogy  hétperces fellépése békülékeny lesz, különösen a külföldi civil szervezetek és a Soros György által finanszírozott Közép-Európai Egyetem magyarországi tevékenységét tekintve. (mti)

Fotó: AFP / Sebastien Bozon

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik