Nagyvilág

A szamoai miniszterelnök szerint elmegyógyintézetbe kellene küldeni a világvezetőket, akik nem hisznek a klímaváltozásban

Szamoa miniszterelnöke szerint az éghajlatváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent „a csendes-óceáni család” számára, ő konkrétan elmegyógyintézetbe küldené azokat a világvezetőket, akik szerint a klímaváltozás nem létezik, írja a The Guardian.

Tuilaepa Sailele csütörtök este Sydney-ben tartott beszédet, amelyben lehordta azokat a politikusokat, akik nem veszik komolyan a klímaváltozást. Külön kiemelte Ausztráliát, valamint Indiát, Kínát és az Egyesült Államokat, amelyek ezért a katasztrófáért felelősek.

Ha ezeknek az országoknak a vezetői nem hisznek az éghajlatváltozásban, akkor elmegyógyintézetben a helyük, teljesen hülyék, és ugyanezt mondom bármelyik kormányfőre, aki hasonlóan gondolkozik.

Mint mondta, bár a klímaváltozásra sokan lassan fellépő fenyegetésnek tekintenek a régióban, káros hatásait a csendes-óceáni szigeteken élő közösségek már érzik. Szerinte nagyobb ambícióra van szükség, hogy a globális felmelegedést 1.5 Celsius-fokon tartsák.

Mindnyájan ismerjük a problémákat, mindnyájan ismerjük az okokat, mindnyájan ismerjük a megoldásokat. Csak egy kevés politikai bátorságra lenne szükség, hogy kiálljunk az ország népe elé, és elmondjuk nekik, csináljátok ezt, ezt és ezt, különben garantált a katasztrófa.

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig
Nagy a valószínűsége annak, hogy az időjárás még a korábbi előrejelzéseknél is melegebb lesz a következő öt évben.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Bill Jaynes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik