Nagyvilág

Vádalku jöhet Trump volt ügyvédjének ügyében

Sajtóhírek szerint Michael Cohen vádalkura készül, azt még nem tudni, hogy Trump ellen összefog-e az ügyészekkel.

Vádalkut köthet Michael Cohen, Donald Trump amerikai elnök volt ügyvédje – számoltak be amerikai hírportálok kedden. Trump egykori bizalmasa valószínűleg bűnösnek fogja vallani magát. Cohen ellen idén áprilisban büntetőeljárás indult, adócsalással és kampányfinanszírozással kapcsolatos törvények megsértése miatt.

Cohen volt az, akinek segítségével kiszirvárgott egy hangfelvétel amin az ügyvéd arról beszélget az elnökkel (a felvétel készítése idején még csak elnökjelölttel), hogy hogyan vásárolják meg annak az egykori Playboy-modellnek, Karen McDougalnek a hallgatását, akivel Trump viszonyt folytatott nem sokkal azután, hogy felesége, Melania megszülte gyermeküket, Barront.

Miután eljárás indult ellene, az ügyvéd otthonában, irodájában és szállodai lakosztályában is házkutatást tartott az FBI, dokumentumokat és hangfelvételeket foglaltak le. Így a McDougallel kapcsolatos párbeszéd felvétele is a hatóságokhoz került.

Nem akar pofozógép lenni, ezért pakolt ki Trump volt bizalmasa
Michael Cohen az elnök ellenfeleivel szövetkezik, mert úgy érzi, cserben hagyták, miután eljárás indult ellene a kampányfinanszírozás körüli visszásságok miatt.

Az utóbbi hetekben többször lehetett arról hallani, hogy Cohen együttműködik a hatóságokkal Trumppal szemben. A vádalkuval kapcsolatos tárgyalásokról egyelőre nem derültek ki részletek, így nem tudni, hogy ez a fajta információcsere is a részét képezi-e.

Az azonban biztos, hogy míg korábban Cohen azt mondta, hogy a testével is hajlandó lenne megvédeni Trumpot, a viszonyuk már teljesen megromlott. Köszönhetően annak, hogy miután Cohent megvádolták, Trump elengedte a kezét. Az ügyvéd júliusban azt mondta:

Csak hogy tiszta legyen: a feleségem, a lányom, a fiam és az országom áll az első helyen.

(New York Times, BBC, Washington Post)

Kiemelt kép: Europress/Drew Angerer/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik