Nagyvilág

Az emberi jogi főbiztos nem a kormányok szeretetére hajt

Szerinte a gyűlölködést egy bizonyos szint fölött már nem lehet visszafordítani.

Az én dolgom nem az, hogy megvédjem a kormányokat – jelentette ki Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ leköszönő emberi jogi főbiztosa, aki az al-Dzsazírának adott interjút. A főbiztos augusztus végével távozik tisztségéből, helyére Michelle Bachelet volt chilei elnök érkezik.

Huszein szerint a főbiztosnak az a dolga, hogy gyakorlatilag nagykövete legyen az emberi jogoknak – ha egy állam ezeket nem tartja be, meg kell védeni azokat, akiket megfosztanak jogaiktól, vagy diszkriminálják, megfélemlítik őket. Szerinte a kormányok meg tudják védeni magukat, neki az egyének, mindenki más jogai mellett kell kiállni.

Azt is mondta: kívülállóként aggodalommal töltené el, ha azt látná, hogy az emberi jogok főbiztosa megkapja az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak (Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország) támogatását, mert azt gyanítaná, hogy nem végzi el rendesen a feladatát.

Rámutatott, hogy világszerte az emberek 4-4,5 százaléka vándorol, 95 százalékuk a hazájában marad. Szerinte ez egy alacsony arány, ami mégis hisztériát, pánikot, egyre szélsőségesebb demagógiát eredményez. Úgy véli, az idegengyűlölet annak eredménye, hogy a kormányok bizonyos helyzeteket nem tudnak kezelni, ehelyett rámutathatnak a bevándorlókra, amelyek különbözőek, idegennek tűnnek, és ellenük lehet fordítani a gyűlöletet.

Huszein szomorú következményektől tart: ha a soviniszta nacionalizmus, az előítéletek és a mögöttes rasszizmus elér egy bizonyos szintet, történelmi példák alapján nem lesz egyszerű visszafordítani. Ugyanis óhatatlanul konfliktus lesz abból, ha azt mondják az embereknek, hogy már nem különlegesek, és ugyanolyan jogaik vannak, mint másoknak. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik