Belföld
The UN High Commissioner for Human Rights Zeid Ra'ad Al Hussein gestures after a meeting with Guatemalan President Jimmy Morales (out of frame) at the Culture Palace in Guatemala City on November 17, 2017. / AFP PHOTO / JOHAN ORDONEZ

Orbán igenis rasszista – közölte az ENSZ-főbiztos

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 06. 16:31

Nem mond le Szijjártó felszólítására, szerinte ideje, hogy kiálljanak Orbán pereputtyának fenyegetőzésével szemben.

Hosszú levélben reagált az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra, hogy Szijjártó Péter „azonnali lemondásra” szólította fel, miután Orbán Viktort idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg. Zeid Raad al-Husszein azt írta: fenntartja minden szavát.

Mit is mondtam valójában? Azt, hogy az alapvető szabadságjogok visszaszorulnak a világ minden részén, ahogy a szégyenérzet is. Európában az idegengyűlölőkről és rasszistákról minden szégyen lepereg, mint Orbán Viktorról, aki azt mondta, a saját színüket nem akarják összekeverni másokéval. Vajon nem tudják, mi történik a kisebbségekkel azokban a társadalmakban, amelyek vezetői etnikai, nemzetiségi vagy faji tisztaságot hirdetnek?

– tette fel a költői kérdést a főbiztos. Szerinte a magyar miniszterelnök beszéde a megyei jogú városok február 8-i közgyűlésén egyértelmű rasszista kinyilatkoztatás volt.

A hiedelem, hogy a faji keveredés visszafordíthatatlan és káros következményekkel jár, egykor széles körben elterjedt volt számos országban, úgy az Egyesült Államok egyes részein, ahogy Dél-Afrikában. A faji törvények együtt jártak azoknak az embereknek a megszégyenítésével és elnyomásával, akiket „alacsonyabb rendű fajhoz” tartozónak ítéltek. De ez a kor rég elmúlt – vagy rég el kellett volna, hogy múljon. Mindnyájunkat fel kellene háborítania annak, hogy ezt ennyire leplezetlenül halljuk egy modern EU-tagállam vezetőjétől

– közölte al-Husszein. Rámutatott: Magyarországon alig élnek afrikaiak, ázsiaiak és közel-keletiek, Orbán mégis úgy állítja be ezeket az embereket, mint akik létében fenyegetik a magyar kultúrát, és azt terjeszti, hogy ezt a fenyegetést Soros György tervelte ki.

Felidézte, hogy a Pew Research Centre szerint Európában a magyarok a leginkább muszlimellenesek. Szerinte az, hogy ennyien támogatják az Orbán által hangoztatott nézeteket, a magyar miniszterelnöknek segít abban, hogy megvalósítsa az illiberális demokráciával kapcsolatos vízióját, ahol a közügyek folyamatos megvitatása helyett egy nagy kormányzó párt, egy központi erőtér artikulálja a nemzeti ügyeket.

Tehát igen, az egyre inkább autoriter, bár demokratikusan megválasztott Orbán Viktort rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem. Hogy a tényeknél maradjunk, nem hasonlítottam őt 20. századi diktátorokhoz, mert ma is számos példa van körülöttünk a borzalmakra, amikor kisebbségeket becsmérelnek és gyaláznak. És nem, nem fogok „azonnal” lemondani, ahogy a minisztere követelte. Mert itt az ideje, hogy kiálljunk Orbán pereputtyának fenyegetőzésével szemben. A gyűlölet gyúlékony, és nem fog győzelemre jutni – nem Európában, és nem napjainkban

– zárta levelét az emberi jogi főbiztos.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This handout picture released on June 25, 2018 shows Turkish President Tayyip Erdogan and his wife Emine Erdogan greeting supporters gathered above a balcony at the headquarters of the AK Party in Ankara, on June 24, 2018 as they celebrate Erdogan winning five more years in office with sweeping new powers after a decisive election victory.
A night of triumph for Erdogan saw the man who has dominated Turkey for the last 15 years declared winner of presidential poll without needing a second round and lead his ruling party-led alliance to an overall majority in parliament, as his main rival accepted the outcome despite bitter complaints over the conduct of the campaign. / AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE AND AFP PHOTO / KAYHAN OZER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS  SERVICE / KAYHAN OZER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.