Nagyvilág

ENSZ főbiztos: Megdöbbentő a migránsok megvetése Magyarországon

Bemutatta szerdán éves jelentését Genfben Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki a szűklátókörű, tekintélyelvű politikusok jelentette veszélyre figyelmeztetett beszédében.

Husszein meglátása szerint a legtöbben intellektuálisan szegényesek, emberileg pedig gyengék, hajlanak bázisuk megosztására és az intoleranciára politikai ambícióik elérése érdekében.

Egyesek ezt másoknál nyíltabban csinálják, de valamennyien tisztában vannak azzal, hogy ezt kiszolgáltatott emberek kárára teszik

– húzta alá a jordániai politikus. Husszein szerint ezeket az embereket végül „kisegérként” ítéli majd meg a világ. A világ tiszteletének kivívásához Nelson Mandela példáját kellene követniük, hangoztatta.

Az emberi jogi főbiztos több mint 50 országgal kapcsolatban emelt ki problémákat, köztük olyanokkal is, mint az Egyesült Államok és az Európai Unió több tagállama. Európából Ausztriát, Magyarországot, Olaszországot, Lengyelországot, Csehországot, Oroszországot, Ukrajnát és Spanyolországot emelte ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Orbán igenis rasszista – közölte az ENSZ-főbiztos
Nem mond le Szijjártó felszólítására, szerinte ideje, hogy kiálljanak Orbán pereputtyának fenyegetőzésével szemben.

Magyarországon megdöbbentőnek nevezte a migránsokkal és az emberi jogokkal szembeni megvetést. Emellett elítélte a Stop Soros javaslatcsomagot. Husszein szerint Magyarországon nyilvánvaló a romaellenesség hatása is: az adatok azt mutatják, hogy 2011 és 2016 között nőtt a romákkal szembeni diszkrimináció a munkaerőpiacon és az egészségügyben is, az oktatásban pedig továbbra is mélyen gyökerezik a szegregáció.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik