Nagyvilág

Nem jutott szóhoz az Orbánt lerasszistázó ENSZ-főbiztos

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a szíriai helyzetről beszélt volna.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén nem engedték szóhoz jutni a világszervezet emberi jogi főbiztosát, aki a szíriai helyzetről mondta volna el a véleményét. Zeid Raad al-Husszein felszólalása ellen Oroszország, Kína és más BT-tagok tiltakoztak.

Arra hivatkoztak, hogy a BT feladata a nemzetközi béke és biztonság biztosítása, nem az emberi jogok megvitatása.Oroszország eljárásjogi szavazást kért arról, hogy a főbiztos megtartsa-e a beszédét, és mivel kevés volt az igenlő voks, a főbiztos felszólalását törölték, amit több ország ENSZ-képviselője bírált.

Francois Delattre, Franciaország ENSZ-nagykövete Oroszországot okolta és bejelentette, beszédét a főbiztos a BT informális ülésén elmondja. Gennagyij Kuzmin, az orosz ENSZ-misszió helyettes vezetője azzal érvelt, hogy az emberi jogok ügyének semmi köze a Biztonsági Tanács feladataihoz, amire a svéd ENSZ-nagykövet, Olof Skoog azzal vágott vissza, hogy

az emberi jogok és a béke és biztonság ügyei szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Jonathan Allen, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövetének helyettese azt mondta, hogy „elképesztő emberi jogi visszaéléseket” követnek el Szíriában, és „Oroszország nem akar tudni az igazságról”.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete éles támadást intézett a BT ellen. Mint mondta, a BT-nek nem szabad kudarcot vallania a szíriai tűzszünet betartatásában. A diplomata közölte, ha az ENSZ semmit nem tesz azért, hogy Oroszország és Szíria betartsa a BT határozatait, az Egyesült Államok fog lépni.

Előzőleg az ENSZ főbiztosa egyébként úgy vélte, Donald Trump, Orbán Viktor és néhány populista politikus ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

Orbán és a hozzá hasonlók ideológiája közel áll az Iszlám Államéhoz
Az ENSZ emberi jogi főbiztosa durván nekiment a populistáknak, demagógoknak.

Az elhallgattatott ENSZ-főbiztost korábban azonnali lemondásra szólította fel Szijjártó Péter, miután Orbán Viktort idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg. Zeid Raad al-Husszein válaszában azt írta, nem mond le és kiáll minden szaváért.

Orbán igenis rasszista – közölte az ENSZ-főbiztos
Nem mond le Szijjártó felszólítására, szerinte ideje, hogy kiálljanak Orbán pereputtyának fenyegetőzésével szemben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik