Nagyvilág
German Chancellor Angela Merkel is reflected in a glass fence as she speaks during a session of the German Bundestag (lower house of parliament) in Berlin October 16, 2014. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ

Kiutasítható-e bin Láden állítólagos testőre?

Kiutasítottak Németországból egy tunéziai férfit, akinek állítólag terroristakapcsolatai vannak és veszélyezteti a közbiztonságot. A német törvények szerint azonban ezt nem lehetett volna megtenni, így az évek óta húzódó ügy egy újabb fordulattal gazdagodott.
Korábban a témában:

Különös menekültügyi szappanopera kavarja fel mostanában a német uborkaszezon állóvizét. Az ügy főszereplője az évek óta Németországban élő, a hatóságok óta jó ideje megfigyelt Sami A., aki állítólag Oszáma bin Láden testőre volt.

A.-t egy régóta húzódó huzavona után feltételezett terrorista-kapcsolataira hivatkozva nemrég visszaküldték a szülőhazájába, Tunéziába, de közben kiderült, hogy ezt a hatályos törvények alapján nem lehetett volna megtenni, Tunéziában ugyanis nem lehet szavatolni a biztonságát.

Az ügy jellegéből adódóan két csoport áll egymással szemben. Az egyik szerint egy Sami A.-hoz hasonló gyanús személynek semmi keresnivalója nincs Németországban és ki kell utasítani. A másik csoport viszont ragaszkodik ahhoz, hogy ilyen esetekben is be kell tartani a törvényt, figyelembe véve, hogy milyen bánásmód várna az illetőre a szülőhazájába.

Bár Sami A. ügyében elég nagy a káosz, az alábbiakban megpróbáljuk bemutatni a főbb eseményeket.

dpatop - 05 July 2018, Germany, Berlin: German Chancellor Angela Merkel, leader of the CDU, casts her vote during the plenary session of the German Bundestag. Photo: Carsten Koall/dpa
Migráció: az összes német kormánypárt megegyezett – de minek?
A koalíció megmenekült, de a menekültkérdés aligha oldódott meg.

Ki az a Sami A.?

Sami A. 1976-ban született Tunéziában és 1997-ben érkezett Németországba tanulni. A Krefeldben található műszaki főiskolán több szakkal is próbálkozott, de végül nem diplomázott le.

2005-ben Bochumban telepedett le, van felesége, négy gyermeke, akik tunéziai-német kettős állampolgárok. A férfi havonta 1100 euró (340 ezer forint) szociális segélyt kapott az államtól.

2006-ban Sami A. kérvényezte a menekültstátuszt, a beadványt azonban elutasították.

2009-ben a német menekültügyi hivatal megállapította, hogy A.-t nem lehet kiutasítani az országból, mert szülőhazájában, Tunéziában veszélyben lenne az élete – ezt egy 2016-os bírósági ítélet is megerősítette.

Ez azonban nem akadályozta meg abban Horst Seehofert, a német belügyminisztert, hogy 2018 májusában Sami A. kiutasításáért lobbizzon.

01 August 2018, Germany, Berlin: Horst Seehofer (CSU), Federal Minister of the Interior, Home and Building, is waiting for the Cabinet meeting in the Federal Chancellery to begin. During the holiday period, the Vice-Chancellor traditionally chairs the meeting of the Federal Cabinet in the absence of the Chancellor. Photo: Michael Kappeler/dpa
Horst Seehofer, fotó: Michael Kappeler/dpa

Mivel gyanúsítják Sami A.-t?

A német hatóságok szerint Sami A. 1999-ben és 2000-ben egy afganisztáni Al-Kaida táborban katonai kiképzést kaphatott, és Oszáma bin Láden testőre lehetett. Ugyanakkor a Zeit hírportál szerint ezekre az információkra nincs bizonyíték.

A Deutsche Welle arról is beszámolt, hogy Sami A. Pakisztánban is eltöltött egy kis időt, a 2001. szeptember 11-i amerikai terrorcselekmények előtt.

Van azonban más is. A feltételezések szerint Sami A. az iszlám szalafista ágához tartozik, amely 4000 fős tagságával csak kicsi részét képezi Németországban élő 4 milliós muszlim közösségnek. A rendőrség az utóbbi időben fokozottabban figyeli a szalafistákat, mert attól félnek, hogy egy, a német társadalomtól elzárkózó fiatalokból álló csoportja egyre jobban militarizálódik.

A WAZ német hírportál arról írt, hogy Sami A. Bochumba költözése után egy ottani mecsetben maga is radikalizálni próbálta a fiatalokat és arra bíztatta őket, hogy csatlakozzanak a „szent háborúhoz”. A német szövetségi ügyészség nyomozást is indított, hogy kiderítse, igazak-e a Sami A. ellen felhozott vádak, 2007-ben azonban bizonyíték hiányában lezárták az ügyet.

Két másik férfi ügye azonban eljutott a bíróságig. A WAZ szerint a 21 éves Amid C.-t és a 28 éves Halil S. Samitól kapott ideológiai képzést – ezt az információt azonban a hivatalos források nem erősítették meg. A Bild beszámolója szerint ennek ellenére a férfinak minden nap jelentkeznie kellett a rendőrségen

Az azonban tény, hogy Samit ismerik Bochumban. A német közszolgálati médiának még 2012-ben a Sami A. által is látogatott mecset egyik tagja azt mondta:

a férfi csak látogatóként mehet be a mecsetbe, prédikációt azonban nem tarthat, mert túl homályosak a nézetei és a Khaled mecset meg akarja védeni a hozzájuk járó fiatalokat, illetve a német társadalmat.

Megy vagy marad Sami A.?

Jó kérdés, ugyanis Sami A.-nak el kellett hagynia Németországot, de lehet, hogy visszaszállítják.

Annak ellenére, hogy egy korábbi bírósági ítélet szerint a 42 éves férfit jó eséllyel megkínoznák Tunéziában, július 13-án mégiscsak feltették egy repülőre és Tuniszba vitték.

A döntést egy precedensértékű döntés előzte meg egy másik, kiutasított tunéziai férfi esetében, akit azzal vádolnak, hogy szerepe volt a 2015-ös tuniszi Bardo Múzeumban elkövetett merényletben.

Horst Seehofer éppen erre az ítéletre hivatkozva követelte Sami A. kiutasítását is.

Elraboltak Németországból

nyilatkozta kiutasításáról Sami A. a német Bild bulvárlapnak, hozzátéve, hogy hiába mondta azt a rendőröknek, hogy nincs joguk Tunéziába küldeni, a rendőrök szerint „egészen fentről” jött az utasítás. Sami azt állította, hogy éjjel háromkor mentek érte, és nem búcsúzhatott el a családjától sem.

Seehofer öröme azonban nem tarthatott sokáig. Kiderült ugyanis, hogy Bochum városa, illetve annak menekültügyi hatósága, törvénytelen módon utasította ki Sami A.-t.

A cyclist enjoys the first five-kilometre (three-mile) stretch of a bicycle highway that is set to span over 100 km, on December 24, 2015 in Mulheim an der Ruhr, western Germany.  

Germany's first bicycle Autobahn is a new velo routes as the answer to urban traffic jams and air pollution, and a way to safely get office nine-to-fivers into the sporty outdoors. It will connect 10 western cities including Duisburg, Bochum and Hamm and four universities, running largely along disused railroad tracks in the crumbling Ruhr industrial region.
 / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Kerékpárút Bochumba (illuszrtráció) Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

Egy gelsenkircheni bíróság szerint A. kiutasítása törvénysértő volt és nem született semmi olyan diplomáciai egyezmény, amely szavatolná Sami A. biztonságát a szülőhazájában.

Az erről szóló dokumentum késve érkezett meg Bochumba, így az illetékesek azt már csak arról láthatták, amikor Sami A. már úton volt Tunéziába.

A bíróság arra utasította a bochumi önkormányzatot, hogy azonnali hatállyal szállítsák vissza Samit Németországba, egyelőre azonban nem sietik el a dolgot. Annak ellenére, hogy amennyiben nem teljesítik a bíróság utasítását, 10 ezer eurós (több mint 3 millió forintos) büntetést kell fizetniük.

Elengedi-e Tunézia Sami A.-t?

A legutóbbi fejlemények szerint igen.

Két héttel azután, hogy Sami A. megérkezett az országba, a tunéziai terrorellenes hatóság szóvivője még azt nyilatkozta, hogy a feltételezett szélsőséges iszlamistát nem engedik el, hiába kérnék ezt a németek. Sami A. útlevelét bevonták a hatóságok, ám a férfit szabadon engedték.

Pár nappal később aztán fordult a kocka és Sami A. ügyvédje arról tájékoztatta a Frankfurter Allgemeinét, hogy

a tunéziai hatóságok a nyomozásuk végén arra jutottak, hogy Sami A. szabadon elhagyhatja az országot.

Az egyetlen probléma az útlevéllel lehet, azt ugyanis Sami A. nem kapta vissza, ráadásul közben le is járt. A gelsenkircheni bíróság azonban erre is talált megoldást: a német állam kiállíthat számára egy sürgősségi útlevelet, és azzal visszatérhet Németországba.

Kiemelt kép: AFP / TOBIAS SCHWARZ

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.