Nagyvilág

17 év után először szólalt meg Oszáma bin Láden anyja

17 évvel a 2011. szeptember 11-i terrortámadások után először nyilatkozott Oszáma bin Láden édesanyja. Hamida al-Attas két még élő fiával és második férjével adott interjút a The Guardian című brit lapnak.

Hamida al-Attas – születési nevén Alia Ghanem – és hozzátartozói mostanáig nem szívesen beszéltek az al-Kaidát két évtizeden át vezető Oszámáról, akivel kilenc évvel az általa megtervezett New York-i és washingtoni merénylet után végeztek az amerikaiak. Most az új szaúdi államvezetés, élén a 32 éves trónörökös Mohammed bin Salman koronaherceggel engedélyt adott a Guardiannak, hogy beszéljenek velük.

Oszáma öröksége legalább olyan negatív képet fest a szaúdi királyságról, mint a terrorista családjáról, és magas rangú tisztviselők úgy gondolták, ha bin Ládenék elmesélik a történetüket, tisztázhatják a körülményeket. Szaúd-Arábia megrögzött kritikusai ugyanis a kezdetektől fogva azt mondják, hogy Oszáma állami támogatásban részesült, a terrortámadás áldozatai és az elhunytak hozzátartozói közül pedig sokan pert is indítottak a királyság ellen – eddig eredménytelenül. Tény, hogy a 19 gépeltérítő közül 16 Szaúd-Arábiából érkezett.

Bin Láden családja meglehetősen óvatosan kezelte a The Guardian megkeresését, mert eleinte nem tudták, hogy a régi sebek felszakítása katartikus vagy káros lesz-e számukra. Napokig tárgyaltak, mire igent mondtak, és a szaúdi Dzsiddában található villájukban fogadták a lap újságíróját, aki mellett egy szaúdi kormányzó és egy tolmács vett részt az interjún.

Dzsidda generációk óta a bin Láden klán otthona. Máig ők a királyság egyik leggazdagabb famíliája. A szomszédságban sok fényűző ingatlan áll, de ők a legismertebbek lakók a környéken. A házban egy tekintélyes spirállépcső vezet a barlangszobákhoz, a ramadán után pedig minden helyiségben csokitálak és ünnepi terítékek jelezték a böjt végét.

Átmosták az agyát

A 70-es éveiben járó, korához képest jó egészségnek örvendő asszony elmesélte, életét megnehezítette, hogy gyermeke távol élt tőle. Elmondása szerint Oszáma félénk, jó kisfiú volt, aki imádta őt. A húszas évei elején vált belőle erős, istenfélő férfi, amikor a dzseddai King Abdulaziz Egyetemen gazdasági szakra járt. És ugyanitt kezdett radikalizálódni is.

Az emberek megváltoztatták őt az egyetemen. Más ember vált belőle. Nagyon jó gyerek volt egészen addig, amíg a húszas éveiben át nem mosták az agyát. Nevezhetjük ezt kultusznak. Mindig mondtam neki, hogy kerülje el ezeket a tagokat messziről, de soha nem ismerte be nekem, mit csinál, annyira szeretett engem

– mesélte Oszáma anyja.

Fotó: AFP PHOTO/HO

A terrorista ebben az időszakban ismerkedett meg Abdullah Azzammal, a Muszlim Testvériség egyik tagjával, akit később kiutasították Szaúd-Arábiából és bin Láden spirituális tanácsadója is volt.

Az 1980-as évek elején Oszáma Afganisztánba utazott, hogy az orosz megszállás ellen harcoljon. Féltestvére, Hasszan arról beszélt, ott az első naptól kezdve mindenki tisztelte őt, a család büszke volt rá és még a szaúdi kormány is nagylelkűen bánt fele. Ezután vált belőle mudzsáhid. A mudzsáhidok azok a muszlimok, akik részt vesznek a dzsihádban.

Ezután pár másodperces kínos csend következett, majd Hasszan úgy folytatta, büszke Oszámára abban az értelemben, hogy ő volt a legidősebb fiútestvére, aki sokat tanított neki, de férfiként már nem nézhet fel rá: globális szupersztár lett, de nem ért el vele semmit.

Oszáma anyja kérdésre válaszolva elmondta, soha nem is fordult meg a fejében, hogy a fia egy napon dzsihadista lesz. Mikor kiderült, nagyon felzaklatta az ügy.

Csak a jófiút ismerte benne

A család utoljára 1999-ben látta Oszámát Afganisztánban, abban az évben kétszer is felkeresték őt a Kandahar melletti otthonában. Boldogan fogadta és körbevezette őket a városban. Lőtt egy állatot, majd lakomát tartott, amire mindenkit meghívott.

Amikor Ghanem kiment valamiért a szobából, Oszáma féltestvérei elárulták, hogy az anyjuk sosem volt objektív szemtanúja a történteknek. Bár 17 év telt már el a terrortámadás óta, az asszony még mindig tagadja a vádakat fia ellen. Annyira szerette, hogy nem akarja hibáztatni őt, és ehelyett inkább a társaságát vonja felelősségre.

Csak a jófiút ismerte benne, amit mindnyájan. De a dzsihadista oldalát sosem láthatta

– szólt közbe Ahmad.

Fotó: AFP

Mint mondta, sokkolta őket, amikor meghallották a merénylet hírét. Különös érzések keringtek bennük, és 48 órán belül tudták, hogy Oszáma áll mögötte. Mindnyájan szégyellték magukat, és tisztában voltak vele, hogy emiatt az egész család bűnhődni fog. Az összes külföldön – Szíriában, Libanonban, Egyiptomban és európai országokban – élő hozzátartozójuk azonnal hazaköltözött Szaúd-Arábiába.

Fellégezhetnek, de sosem szabadulnak a múlttól

A szaúdiak utazási tilalmat vezettek be, és megpróbálták teljes kontroll alatt tartani a családot. Minden rokont kihallgattak és egy ideig egyikük sem léphette át a határokat. Közel két évtizeddel később a bin Ládenék már szabadon mozoghatnak a királyságon belül és kívül is.

Oszáma a mái napig elismert figura az ország egyes részein, mert bizonyos körökben úgy vélik, hogy isten munkáját végezte el. A népszerűségi rátáját ugyanakkor meglehetősen nehéz mérni.

A családja mindenesetre fellélegezhet: két volt felesége (akik közül egyikük ott volt a meggyilkolásánál) és a gyermekei ma már Dzseddában élhetnek. Ez főként annak köszönhető, hogy a család jó kapcsolatot ápol Mohammed bin Nayef volt koronaherceggel, aki beengedi az országba bin Láden hozzátartozóit bizonyos feltételekkel. Az anya például tartja is a kapcsolatot a háremmel.

A család bármennyire is akarja, a múltját nehezen fogja tudni levetkőzni, pláne úgy, hogy Oszáma legidősebb fia, Hamza apja nyomdaiba lépett és csatlakozott a dzsihádhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik