Nagyvilág

Komoly menekültügyi szigorításokat hoz a Merkel-Seehofer paktum

Megállapodott a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) menekültügyi vitájuk lezárásáról - jelentette be hétfő este Berlinben Horst Seehofer német belügyminiszter, a CSU elnöke. Seehoofer korábban azzal fenyegetőzött, hogy lemond belügyminiszteri és pártelnöki posztjáról, ha nem sikerül megegyezni Angela Merkel kancellárral a menekülthelyzet rendezéséről.
Korábban a témában:

Horst Seehofer a CDU székházában tartott tanácskozás után elmondta: elégedett a megállapodással, a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodása révén megakadályozzák az illegális bevándorlást Németország és Ausztria határán.

Angela Merkel, a CDU elnöke szerint is  jó kompromisszummal zárják le a menekültügyi szabályozás körüli vitát. A kancellár elmondta, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki az Euróhatpai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat. Egyben fokozzák az együttműködést az EU-s társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

A megállapodást összefoglaló, három pontból álló dokumentum szerint:

  • a német-osztrák határon új határigazgatási rendszert kell bevezetni, amely akadályozza mindazon menedékkérők belépését, akiknek menekültügyi eljárását egy másik EU-tagországban kell rendezni,
  • ehhez tranzitközpontokat kell kiépíteni, amelyekből visszaszállítják a kérelmezőket az ügyükben illetékes országba. Államigazgatási szintű megállapodással akarnak együttműködni az érintett országokkal,
  • amennyiben a menekültügyi eljárás lefolytatására illetékes ország nem hajlandó megállapodást kötni, az adott menedékkérőtől megtagadják a belépést az országba egy Ausztriával kötendő egyezmény alapján.

A CDU és a CSU vezetői megbeszélésük után, hétfő késő este tárgyalást kezdtek a szövetségi kormányt alkotó koalíció harmadik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőivel a kancellári hivatalban. A koalíciós egyeztetést az SPD kezdeményezte.

A CDU/CSU tervei között 2015-ben szerepelt egy elképzelés, amely hasonlít a tranzitközpont modelljére. Azt a modellt tranzitzónának nevezték, bevezetése az SPD ellenállása miatt bukott el. A CDU/CSU új felvetésére egyelőre nem reagáltak az SPD-nél a legfelső szinten, de a párt egy menekültügyi szakpolitikusa, Aziz Bozkurt, a szociáldemokraták úgynevezett migrációs munkacsoportjának vezetője a Die Weltnek azt mondta: a tranzitközpont furcsa és működésképtelen ötlet, és nem szerepel a koalíciós megállapodásban, amely már eleve túl van a fájdalomküszöbön, az SPD számára elfogadható menekültügyi szigor legfelső határán.

Horst Seehofer vasárnap lengette be, hogy annyira nem ért egyet Angela Merkel menekültügyi elképzeléseivel, hogy ha három napon belül nem tudnak megegyezni a kancellárral, minden posztjáról lemond. A felek hétfőn ültek tárfgyalóasztalhoz, éjjel derült ki, hogy Seehofer belügyminiszter marad.

(MTI, Die Welt)

Fotó: Europress

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.