Nagyvilág

Emberrablást emleget Bin Laden volt testőre

Sami A. szerint a német rendőrök elrabolták, kitoloncolása rasszizmus.

Tuniszból, ügyvédjén keresztül, adott interjút a német Bild című lapnak a Németországból múlt héten kitoloncolt Sami A., aki azt állította, ami vele történt, az emberrablás.

Hajnali háromkor megfogtak, és elvittek. Mondtam a rendőröknek, hogy ez nem így megy, a bíróság megtiltotta, hogy kiutasítsanak. Erre azt válaszolták, hogy egészen magas helyről jött az utasítás, és nem tehetek ellene semmit.

A férfi szerint azt sem engedték meg, hogy kapcsolatba lépjen az ügyvédjével vagy a családjával.

Sami A. 2005 óta élt a családjával Bochumban. A férfi a hatóságok szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének testőre volt. A férfi ezt tagadja, szerinte vallási tanulmányokat folytatott Karacsiban, sose volt bin Laden testőre, soha nem járt Afganisztánban. 

Ugyanakkor a terrorszervezetben eltöltött múltja miatt rendszeresen kellett  jelentkeznie a rendőrségen. Június végén őrizetbe vették, kiutasítási őrizetbe került.

Kitoloncolása hatalmas botrányt okozott, mert a bíróság előző nap úgy döntött, Sami A.-t nem szabad visszaküldeni Tunéziába, mert nincs rá garancia, hogy ott nem kínozzák meg. Erről a hatóságokat viszont csak akkor értesítették, amikor a férfi gépe már felszállt.

A gelsenkircheni bíróság megállapította, a kitoloncolás jogellenes volt, és súlyosan sérti a jogállamiság alapelveit.

A férfi a Bildnek azt is nehezményezte, hogy a rendőrök meztelenre vetkőztették, noha közölte velük, hogy muszlim vallása miatt nem akar előttük meztelenül mutatkozni.

Aztán felraktak egy magángépre, és egyszerűen elrepítettek. Sose gondoltam volna, hogy ez egy Németországhoz hasonló jogállamban megeshet.

A férfi azt azt mondta, kitoloncolása színtiszta rasszizmus. Azt mondta, megérkezése után kihallgatták, beszélhetett a testvérével és ügyvédjével is, egyelőre nem kínozták meg, de tart ettől. Sami A. szeretne újra együtt lenni a családjával Németországban, ahol 11 évet töltött, a hatóságok naponta ellenőrizték, és semmivel nem  tudták megvádolni.

Havi 1167 euró segélyt kap Németországban Bin Laden egykori testőre
Sami A. diákként érkezett az országba. Nem lehet kitoloncolni, mert Tunéziában embertelen bánásmód fenyegeti.

A gelsenkircheni bíróság egyébként elrendelte, hogy a kitoloncolás jogellenessége miatt a férfit vissza kell vinni Németországba, de ennek a tunéziai hatóságok nem kötelesek eleget tenni. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik