Nagyvilág

Dzsihádot hirdetett az al-Kaida vezetője Trump jeruzsálemi nagykövetsége miatt

az-Zavahíri (Array)
az-Zavahíri (Array)

Ayman al-Zawahiri, az Al-Kaida nevű terrorszervezet vezetője szerint a palesztinok számára a megbékélés kudarcot vallott, Donald Trump amerikai elnök pedig

felfedte a modern keresztes hadsereg valódi arcát.

Zawahiri nehezményezi, hogy az amerikai nagykövetséget úgy költöztetik Jeruzsálembe, hogy  figyelmen kívül hagyják a palesztinokat, ezért az Egyesült Államok elleni dzsihádra szólított fel a „Tel-Aviv a muszlinok földje is” című ötperces videóban. Zawahiri korábban Egyiptomban dolgozott orvosként, Osama Bin Laden 2011-es megölése után vette át a globális terrorszervezet vezetését. A palesztin hatóságokat a videóban Palesztína kiárusítóiként jellemzi és azt kéri követőitől, hogy fogjanak fegyvert.Hozzáteszi: Osama Bin Laden szerint Amerika a muszlim vallás legnagyobb ellensége és az USA nem is álmodhat biztonságról, míg meg nem születik a valódi Palesztina és a hitetlenek el nem hagyják Mohamed földjét.

Hétfőn adják át Amerika új, izreli nagykövetségének épületét Jeruzsálemben. Az ünnepségre népes amerikai delegációt várnak, az átadáson Magyarország is képviselteti magát, bár Európa zöme bojkottálja az eseményt. Az új követség felavatása egyelőre lényegében az eddigi jeruzsálemi, vízumügyekért felelős konzulátusi épület új státuszba helyezését jelenti az Arnona lakónegyedben, amíg várhatóan hat év alatt elkészül az új, amerikai nagykövetséghez méltó épületegyüttes.

(The Guardian)

Kiemelt képünk illusztráció, Ayman al-Zawahiri egy korábbi videójából származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik