Nagyvilág

Washington Post: Orbán offenzívát indított Európa ellen

Terjedelmes elemzést közölt csütörtökön Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéből kiindulva az amerikai Washington Post. 

A cikk szerzője szerint a miniszterelnök elismételte tavaly megfogalmazott tételmondatát, amelyben lenézően beszél az európai liberalizmusról és a kontinens keresztény identitását magasztalta. A különbség az, hogy míg egy évvel ezelőtt ez csak nacionalista retorikának tűnt, ma már sokkal inkább egy erőt képvisel.

A lap emlékeztet, Orbán nyomatékosan meghúzta a határvonalat a fogalmak között:

mondjuk ki nyugodtan, hogy a kereszténydemokrácia nem liberális. A liberális demokrácia az liberális, a kereszténydemokrácia per definitionem nem liberális, ha úgy tetszik, illiberális.

Orbán már nem éri be egy új rendszerrel, új korszakot akar
Tetszik neki a kultúrharc, Nyugat-Európában pedig szerinte megszűnt a demokrácia – derült ki a miniszterelnök tusványosi beszédéből.

A cikkben arról írnak, hogy a miniszterelnök ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, mint Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadója, aki a közelmúltban felszólalt a nacionalisták kontinensen belüli szerepének növelése érdekében. Bannon korábban többször is Trump európai hasonmásának nevezte Orbánt, mondván a menekültellenes és ultranacionalista politikája olyan, mint Trump Trump előtt.

A Washington Post szerint a hasonlóság nyilvánvaló.

Orbán kerítést épített az ország déli határán, hogy kívül tartsa a szíriai és más országokból származó migránsokat. Mint Trump, ő is a demokratikus értékek fölé emeli a nacionalizmust. Ő és szövetségesei a kritikus médiaközvetítéseket fake news-nak tekintik, és folyamatosan a globális elit ellen intéznek támadásokat, amelyek gyakran antiszemita jellegűek

– írták.

Megjegyezték, Trumppal ellentétben Orbánnak több sikere volt az illiberális törekvéseiben és példaként említik a civil törvényt, amit kegyetlen iróniával a menekültek világnapján fogadtak el.

Az elemzésben szót ejtenek a Hír TV visszavételéről, ami nem egy ismeretlen jelenség azok számára, akik figyelemmel követik, hogyan szilárdítja meg hatalmát Recep Tayyip Erdogan török elnök és miként ásta alá a független médiát az utóbbi évtizedben.

MTI Fotó: Veres Nándor

Ivan Krastev bolgár politikafilozófus gondolatait idézve leírták, bár Orbán egy kis országot kormányoz, az általa képviselt mozgalom globális jelentőségű.

A nyugati populistákkal szemben Orbán nem törekszik az Európai Unió feloszlatására, hiszen a magyar gazdaság a brüsszeli pénzeknek köszönhetően kezdett virágozni.

Leonid Bershidsky, a Bloomberg szakírója úgy látja, a miniszterelnök jól pozicionálta magát az európai jobbközépen belül, hiszen a Fidesz még mindig tagja annak az Európai Néppártnak (EPP), ami Angela Merkel német kancellár pártját is a soraiban tudja.

A Washington Post emlékeztetett, hogy bár szó volt róla, hogy a Fideszt kizárják a pártcsaládból, Orbán még mindig kényelmes helyzetben van. Mint azt Manfred Weber, az EPP elnöke mondta a Politicónak adott interjújában múlt hónapban,

jobb, ha bent tartjuk őket, mert így közvetlenül tudunk velük beszélni.

Ezzel egy időben Orbán nézeteit istenítik Európa jobboldali pártjai. Bershidsky úgy véli, amikor a miniszterelnök az EU liberális elitje ellen szólal fel, akkor azt a jobboldaliak nevében teszi. Ha pedig Európa ilyen irányban megy tovább, akkor érdemes meghallgatni Orbán beszédeit és kiemelt figyelemmel követni a párt szereplését a 2019-es EP-választásokon.

A realista Orbán saját valóságot teremt
Orbán Viktor eddig kifejezetten jó következményeket vont le a világ változásaiból a jövő politikájára. Most viszont megváltozni látszik a bismarcki realizmus, mert úgy tűnik, Orbán kezdi elhinni a saját tényeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik