Belföld

Lerántjuk a leplet Mészáros Lőrinc titkáról

Több mint két hónappal ezelőtt elküldtem pár kérdést Mészáros Lőrincnek. A kérdések nem érintettek konkrét ügyeket, nem firtatták az üzletember és a miniszterelnök, illetve a közpénzek viszonyát, a cél az volt, hogy olvasóink megismerhessék e példátlanul sikeres vállalkozó üzleti filozófiáját. Meggyőződésünk ugyanis, hogy Magyarország leggazdagabb, a világ legnagyobb cégeinél is gyorsabban gyarapodó emberének hitvallásából, tapasztalatiból leszűrt jó tanácsaiból rengeteg boldogulni vágyó magyar ember meríthetne kitartást, motivációt vagy akár konkrét ötleteket is, ami végső soron a haza további felvirágzását is előmozdítaná. Mivel a Mészároshoz hasonló pénzügyi géniuszoktól általában nem idegen, hogy megosszák a nyilvánossággal üzleti ars poeticájukat, sőt olykor néhány tippet és trükköt is elárulnak az útjukat kereső vállalkozóknak, olyanokat kérdeztem a magyar dollármilliárdostól, mint hogy:

  • miként szerezte az első millióját?
  • Kik azok a híres üzletemberek, esetleg közgazdászok, akiket a példaképének tekint, és miért?
  • Szokott-e előadásokat tartani, kap-e ilyen jellegű felkéréseket? Ha nem, tervez-e ilyet a jövőben?
  • Tervez-e könyvet írni, amelyben megosztja a siker receptjét?
  • Mi lenne az a három dolog, amit ambiciózus, kezdő vállalkozóknak tanácsolna?
  • Mit tanácsolna annak, akinek van egymillió forint megtakarítása, és szeretné a leghatékonyabban befektetni?

Összegyűjtöttem továbbá olyan szokásokat, amelyekre általában esküsznek a világ legsikeresebb emberei, és választottam tőlük néhány idézetet is, arra kérve Mészáros Lőrincet, jelölje meg azokat, amelyek rá is igazak, vagy amelyekkel azonosulni tud. Választ sajnos azóta sem kaptam, ami persze nem meglepő, hiszen a Mészáros család cégei csak a választás óta 92,2 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket július 24-ig, azaz van munka bőven, átlagosan minden munkanapra jut egy több mint 1,2 milliárd forintos állami megbízás.

Bankbetétben dekkol Mészároséknál több mint 90 milliárd forint
Rengeteg pénz parkol Mészáros Lőrinc építőipari cégeinek a bankszámláin. Állítólag a gazdaságélénkítéshez kell, de nem szabad hozzányúlni.

Az elmúlt napokban aztán, amikor a fél ország már a vízparton punnyadt, még szédítőbb sebességbe kapcsolt a felcsúti aranyember: 120 óra leforgás alatt szárnyra kelt és meghódította a magyar sportot (és a Magyar Televíziót) a 2Rule, övé lett Európa egyik legnagyobb izocukorgyára, kiderült, hogy ő építheti meg a kaposvári városi kempinget és védheti az árvíztől Győr-Moson-Sopron megyét, múlt hét végén pedig az egyik legnagyobb balatoni üdülőkomplexum (Rákosi és Kádár egykori kedvenc nyaralóhelye), a Club Aliga is a tulajdonába került.

Az őrületes szériát látva újra erőt vett rajtunk a késztetés, hogy megfejtsük e páratlan gazdasági csoda titkát. Válaszok hiányában végignéztük hát Mészáros Lőrinc korábbi nyilvános megszólalásait, és bár kevés ilyet lehet előásni, hiszen a sikerember fantasztikus teljesítménye dacára rendszerint szerényen a háttérbe a húzódik, kutatásunk végére rá kellett jönnünk, hogy a gyöngyök mindvégig a lábunk előtt hevertek, csak fel kell fűzni őket.

Mint az alábbiakban bizonyítani fogjuk, Fejér megye Midász királya voltaképpen az összes olyan tulajdonságot magában hordozza, ami a világ legvagyonosabb moguljait kiemeli a szimpla jómódúak tömegéből.

Thomas C. Corley Change Your Habits, Change Your Life című bestsellerében 177 dollármilliomos közös szokásait gyűjtötte össze, olyan emberekét, akik korábban teljesen átlagosan éltek, és kizárólag a saját erejükből gazdagodtak meg, akárcsak saját elmondása szerint Mészáros Lőrinc.

Nézzük tehát a meggazdagodás elengedhetetlen feltételeit, amelyeknek Mészáros minden kétséget kizáróan megfelel.

Nem mennek a nyáj után, saját céljaikat követik

A legtöbben arra vágyunk, hogy belesimuljunk a társadalomba, és szinte mindent megteszünk azért, hogy elfogadjanak minket. Pedig a siker egyik legfontosabb kulcsa éppen az, ha valaki mer kilógni a sorból. A sikeres emberek nem megfelelni akarnak a csordaszellemnek, hanem megteremtik a saját körüket. Ezt természetesen Mészáros is elmondhatja magáról, és el is mondja.

Korán, legalább három órával a munkaidő kezdete előtt kelnek

Ki korán kel, aranyat lel, tartja a mondás, és a népi bölcselet Mészáros Lőrinc esetében sem téved. Kora reggel az embernek jobban vág az agya, több ideje jut a munkára, és éppen annyi előnyre tesz szert versenytársaival szemben, amennyivel azok tovább lustálkodnak – márpedig Mészáros jobbára nyílt versenyeken aratott diadalokkal tett szert mesés vagyonára.

Én úgy jutottam előre, hogy másfél-két évtizedig napi 18-20 órát dolgoztam

– nyilatkozta 2017 januárban a Demokratának, vagyis még jócskán rá is pakolt az átlagos milliárdosok mínusz háromórás alvásidejére. Szóval aki fanyalog Mészáros vagyona miatt, annak lehet követni a példáját, aztán majd meglátjuk, meddig bírja.

Van mentoruk

A sikeres emberek életében általában van egy olyan személy, akire felnéznek, aki utat mutat nekik, felbecsülhetetlen értékű tanácsokkal szolgál, akire példaképként tekintenek. Őt nevezzük mentornak. Mészáros Lőrincnek is van ilyen, nem is akárki!

Sőt, az áruló oligarcha eltévelyedéséig még Simicska Lajos is támogatta az úton.

Rendszeresen edzenek

Azt nem tudni, hogy megvan-e a könyvben szereplő gazdagok által teljesített legalább napi fél óra testmozgás, de az biztos, hogy Mészáros is szem előtt tartja a törvényt, miszerint ép testben ép lélek.

A napomnak úgy este hatkor, nyolckor van vége. Van, hogy kora délután, akkor megpróbálok mozogni kicsit, igyekszem karbantartani magam. Főleg kardióval, biciklizéssel, futással. Persze nem végzek túl sok fizikai munkát, de a sok ülés nem tesz jót, muszáj mozogni. Figyelek magamra

– árulta el a Borsnak 2016 októberében.

Mindig pozitívak

Sokat olvasnak

A Corley által vizsgált csoport 85%-a legalább fél órát olvas naponta, és nem csupán az aktuális munkájukhoz szükséges szövegeket. Mészáros Lőrinc alighanem jócskán túltesz rajtuk, hiszen saját bevallása szerint ő

mindent olvas.

Olyannyira preferálja a tájékozódásnak ezt a formáját, hogy a 444-nek még azt is elárulta, előfordul, hogy a sajtóból értesül róla, mi történt a cégeivel.

Hasonlóan sikeres társaikkal lógnak

A már idézett Bors-interjúban a riporter szóvá tette, hogy amikor Mészárosra várakozott, éppen a miniszterelnök testvére , ifj. Orbán Győző hagyta el az irodáját. Amikor rákérdezett, mi volt a látogatás célja, Mészáros csak annyit mondott:

 Magántermészetű. Jóban vagyok az Orbán családdal.

Az, hogy a szintén jól menő vállalkozónak számító Orbán testvér nem üzleti ügyben, hanem csak úgy barátilag beugrik hozzá, vagy éppen elkölt egy jó ebédet a magyar gazdaság egén még fényesebben tündöklő Tiborcz Istvánnal, nagyon helyénvaló a siker szempontjából, hiszen a sikerrecept szerint annyira vagy sikeres, mint azok az emberek, akikkel rendszeresen érintkezel. Az üzleti tanácsadó guru és sikerszakértő Brian Tracy pedig egyenes azt állítja, hogy annak az 5 embernek vagy „az átlaga”, akivel a leggyakrabban kerülsz kapcsolatba. És persze korántsem csupán a kormányfő rokonai emelik az átlagot.

A Videoton-Újpest mérkőzés díszpáholyban Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor társaságában, 2010-ben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Különösen minőségi a másik hazai krőzus, Csányi Sándor barátsága, aki olyannyira nem vette zokon, hogy Mészáros Lőrinc idén elhódította tőle a leggazdagabb magyar címet, hogy nemrégiben össze is jöttek egy uzsonnára a Four Seasons teraszán. A közös program, úgy tűnik, gyümölcsözően alakult, hiszen az OTP hétfőn bevásárolta magát Mészáros birodalmába.

Naponta legalább 15 percig nem csinálnak mást, csak ülnek és gondolkodnak, megoldásokon töprengenek

Mivel erről még sosem nyilatkozott, nem tudhatjuk biztosan, hogy van-e ilyen szokása, ám több jelből is következtethetünk rá.

Egyrészt ott van a szállóigévé vált „lehet, hogy okosabb vagyok, mint Zuckerberg” vallomás, az ennyire okos emberek pedig természetüktől fogva sokat gondolkodnak, ilyen mértékű intellektuális kapacitás egyszerűen kiköveteli a maga idejét.

De több ízben szem és fültanúi is lehettünk már annak, ahogy Mészáros a kamerák előtt gyakorlatilag hangosan gondolkodik, izgalmas bepillantást engedve e ragyogó elme működésébe. Például amikor azon morfondírozott, milyen előnyökkel jár az Orbán Viktorhoz fűződő barátsága.

Vagy amikor a siker természetéről bölcselkedett.

Több forrásból is van bevételük

A Corley könyvében szereplő dollármilliomosok 65 százalékában közös, hogy legalább három különböző forrásból érkezik a pénz a számlájukra. Nos, Mészáros még jócskán le is pipálja őket, hiszen sokkal több lábon áll náluk. A teljesség igénye nélkül vannak gyárai, bankja, vagyon- és alapkezelő cégei, földbirtokai, mezőgazdasági, építőipari, élelmiszeripari, informatikai vállalkozásai, erőműve, sportszermárkája, borászatai, alkuszcégei, futballcsapatai, kempingjei, szállodái, irodaházai, rádiója, tévéje és közel kétszáz újságja. Aki szerint ez túl sok, annak jusson eszébe, hogy ebben a bizonytalan világban milyen könnyen kicsúszhat az ember lába alól a talaj, ilyenkor pedig elengedhetetlen, hogy maradjon valami mentőöv, amibe kapaszkodni lehet. Velence is cölöpök ezrein áll, mégis süllyedés fenyegeti, úgyhogy a Mészáros-birodalomnak is van még hová erősödnie.

Most pedig nézzünk néhány igazi nagyágyút, mivel magyarázzák saját elképesztő sikerük titkát. Mint látni fogjuk, Mészáros Lőrincnek ők se nagyon tudnak újat mondani.

A világ jelenleg harmadik leggazdagabb embere, Warren Buffett például azt állítja, hogy a takarékosság sokkal fontosabb tényezője a vagyon felhalmozásának, mint a kiemelkedően sikeres befektetői tevékenység. Mészáros ugyancsak odafigyel a spórolásra, hogy mást ne mondjunk, a birodalom ékkövét, a felcsúti futballakadémia épületeit is a mai napig fával fűtik, hogy megfogjanak minden forintot.

Ne higgyük azonban, hogy akár az akadémia és a hozzá tartozó stadion csak úgy Mészáros Lőrinc ölébe hullott, pusztán azért, mert történetesen a miniszterelnök az akadémia alapítója, és éppen a háza mellett épült a stadion. Bizony úgy kell (vagy legalábbis sokáig úgy kellett) összekaparni évről évre a szükséges pénzmagot, hogy az álmok valóra váljanak. 

A felszínen maradásért folytatott mindennapi küzdelem hatására nem csoda, hogy Mészáros később is két lábbal a földön maradt, ahogy számos nagy elődje példája is mutatta neki. Frederik Meijer áruházlánc-tulajdonos dollármilliárdosként is olcsó szállodákban szállt meg és alacsony fogyasztású kocsikat vásárolt, a 102 évet élt Walter Haefner 64 évig lakott ugyanabban a puritán házban, az egyik legnagyobb Google-részvényes David Cheriton még a haját is maga vágja és egy 1986-os Volkswagent vezet, a Duty Free Shoppers alapítója, Chuck Feeney pedig mindig turistaosztályon repül és tömegközlekedéssel jár dolgozni, hűen életfilozófiájához:

arra szántam el magam, hogy keményen dolgozom, nem arra, hogy gazdag legyek.

Kísérteties a hasonlóság Mészáros Lőrinc felfogásával, hiszen ő sem tartja magát oligarchának, csak egy dolgozó embernek.

Persze a kemény munka sem minden esetben elég egy 300 milliárd forint körüli vagyon felhalmozásához, ehhez azért időnként valami plusz is kell.

A legnagyobb kockázat, ha nem vállalsz kockázatot. Egy ennyire gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami a biztos bukáshoz vezet, a kockázatkerülés

– vallja Mark Zuckerberg, aki meglehet, kevésbé agyafúrt Mészáros Lőrincnél, ám a kockázatvállalás utóbbitól sem áll távol.

A bukás csak egy újabb lépcsőfok a nagyság felé vezető úton

– mondja Oprah Winfrey, és bár a felületes szemlélőnek úgy tűnhet, Mészáros útja nyílegyenes volt a csillagos égig, bizony neki is többször fel kellett állnia már a padlóról.

Mindig megkeresem a megfelelő személyt, aki megoldja a problémát. Csak ennyi időm van

– fogalmazta meg Meg Whitman, a Hewlett-Packard korábbi vezetője, milyen fontos a feladatok megfelelő delegálásának képessége, ha az embernek egy hatalmas és komplex üzleti birodalmat kell menedzselnie. Ezzel persze Mészáros Lőrinc is tisztában van, legyen szó jogi kérdésekről vagy médiáról, nem gondolja úgy, hogy mindenbe bele kéne kotnyeleskednie, csak mert ő a tulajdonos.

John Maxwell író és üzleti tanácsadó szerint ahhoz, hogy a siker ajtói kinyíljanak előttünk, jó kérdéseket kell feltennünk. Sőt minél jobb kérdéseket teszünk fel, annál nagyobb lehetőségek nyílnak meg előttünk. A jó kérdés többet ér száz középszerű kérdésnél, Mészáros Lőrinc pedig igazi fekete öves mestere a műfajnak, sebészi pontosságú kérdései éles szikeként hasítják szét az újságírók ködös kötözködéseit.

Végezetül pedig a tudomány megcáfolhatatlan válasza arra, hogy miért Mészáros Lőrinc az ország legsikeresebb embere. Charles Darwin az evolúció titkait kutatva arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy „nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra”.

Mészárosnak számtalan pozitív tulajdonsága között talán éppen ez a hihetetlen flexibilitás a legfontosabb szuper képessége, ahogy például a Mediaworks felvásárlása előtt erről a Hír Tv-nek tanúbizonyságot tett:

A Borsnak pedig kicsit bővebben is kifejtette, fellebbentve a fátylat a siker legnagyobb titkáról :

Az ember életében nincs semmi kizárva. Nem tudjuk, mikor mi történik velünk. Mindig felmerülhet egy új dolog, ami üzletileg megfelelő, én csak azzal foglalkozom, amint mondtam, ami üzletileg megfelelő.

Videók: Átlátszó, 444, Hvg, Hír Tv, 24
Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik