Belföld

A MÚOSZ aggódik a Hír TV kormányzati bekebelezése miatt

A médiahatóság fellépését sürgetik a hír- és véleménymonopólium kialakulása ellen.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége aggodalommal figyeli a kormányzati hatalomátvételt, és az amiatt bekövetkező sorozatos elbocsátásokat a Hír TV-nél. A MÚOSZ nem vitatja, szabadon dönthet egy médiatulajdonos, hogy kikkel akar dolgozni, de

az állampolgárok tájékozódási alapjogát súlyosan sértő gyakorlatnak

tartja, ahogy a kormány közvetlenül benyomul szerkesztőségekbe, és a lojalitást az Orbán-kormányhoz szabja alkalmazási feltételül.

Kocsis Máté: „A Fidesznek a mai napon történtekhez semmi köze"
A frakcióvezető szerint egy sötét korszak zárult le a Hír TV visszafideszesítésével.

Az alaptörvény és a médiatörvény a pártatlan és sokszínű tájékoztatás biztosítását szabja alkotmányos feladatul – minél inkább egypólusúvá válik a magyar média, annál egyértelműbben sérülnek ezek a kétharmados jogszabályok.

A MÚOSZ ezért a médiahatóság fellépését sürgeti a hír- és véleménymonopólium kialakulása ellen, munkajogi segítséget kínál az elbocsátott kollégáknak.

Amennyiben a kormány a Fidesz-közelbe visszahúzódott csatorna finanszírozását, a már ismert modell szerint, állami hirdetésekkel oldja meg, a magyar és az európai hatóságoknál is feljelentést tesznek tiltott állami támogatás miatt.

A szövetség szerint semmilyen törvény nem biztosít jogot arra a  kormányzatnak, hogy közpénzből egyoldalú versenyelőnyt biztosítson a vele szimpatizáló médiumoknak.

Tizenegy videóban a Hír TV viharos története
A forradalmi székházostromtól a rabszolgatartó társadalomig.

Kiemelt fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik