Nagyvilág

Orbán már nem éri be egy új rendszerrel, új korszakot akar

A miniszterelnöknek tetszik a kultúrharc, Nyugat-Európában pedig szerinte megszűnt a demokrácia.

Ha újságírói kérdésekre nem is válaszol, igazán nem lehet azzal vádolni a miniszterelnököt, hogy fukarkodna a nyilvános megszólalásokkal, hogy mást ne mondjunk, továbbra is hűen őrzi az általa bevezetett hagyományt, és minden pénteken megosztja gondolatait a néppel a Kossuth rádióban. Tusnádfürdői előadását ennek ellenére évről évre kiemelkedő várakozás előzi meg, miután előfordult már olyan, hogy Orbán messzire hangzó retorikai bombát robbantott (lásd az illiberális demokrácia dicsőítése 2014-ben), esetleg belengetett valamit (mint a civilek elleni harcot ugyanabban az évben) a saját későbbi terveiből a tusványosi nagyszínpadon.

A kimerült kormányfő

A kormányfő korábban maga is fejtegette, hogy a szabadegyetemen másképpen lehet beszélni a politikáról és „nehéz ügyekről”, mint máskor, bár tudja, hogy „ebből adódnak a bajok is”. Ugyanakkor például a tavalyi, Soros-terv és migránsveszély tengelyen mozgó beszéd semmiben nem különbözött egy átlagos kampányszónoklattól, hacsak nem tekintjük exkluzívnak azt a merész kijelentést, miszerint a visegrádi négyek megerősödése fontosabb világpolitikai esemény volt az amerikai és a francia elnökválasztásnál.

Orbán ezúttal közvetlenül a közel egy hónapos szabadsága előtt tartotta meg a beszédét, mint pénteken elmondta, fárasztó volt az év, fel kell töltenie az akkumulátorait.

A legnagyobb siker

A miniszterelnök viccelődéssel kezdett, majd elmondta, mi volt a legfontosabb esemény az elmúlt évben: sikerült visszahonosítani az egymilliomodik magyar állampolgárt. Felidézte a választás eredményét, amit úgy értelmezett, hogy a határon túli magyarok kiálltak az anyaországi magyarokért, a nemzet együtt mozdult (nem számítva persze az anyaország közel felét, amely nem a Fideszre szavazott).

Új korszak

Orbán szerint sokan gúnyolták a nemzeti együttműködés rendszere elenevezést, most azonban nem csupán új rendszert, hanem új korszakot akarnak kiépíteni, szerinte erre kaptak felhatalmazást a választáson. Ezért is érthető, hogy máris kirobbant a nyilvánosságban egy kulturális vita, és ez jól is van így szerinte. (Ez a vita röviden arról szól, hogy ne kapjon támogatást, aki nem fideszes, és teremtsenek egy olyan új kánont, amiben nem Esterházy a „jó író”).

Szeptembertől nagy változások várhatók

– jelentette ki, de ezek mibenlétéről nem beszélt, inkább áttért az Orbán-kormány eredményeire, melyek közé a gazdasági mutatókon túl a színházba járók számának növekedését is besorolta.

MTI Fotó: Veres Nándor

A 12 éves terv

Aztán jöttek a nagyszabású célok: 2030-ig az unió öt legjobb országa közé kell kerülni, meg kell fordítani a demográfiai hanyatlást, új honvédséget kell kiépíteni, gyorsforgalmi utakat az országhatárig, és energiafüggetlenné kell válnunk.

Itt a pillanat, hogy újra felépítsük a Kárpát-medencét, azt ajánljuk a szomszédainknak, kössük össze végre az országainkat

– mondta, majd sorolni kezdte az együttműködés lehetőségeit a vasúttól a közös energiapolitikáig. Persze mindez csak a kölcsönös tisztelet alapján jöhet létre, különben nem érvényes az ajánlat.

Intelem a románoknak

Szerinte a modern Románia például nem tud mit kezdeni azzal, hogy él itt másfél millió magyar, pedig

Székelyföld még akkor is létezni fog, amikor már egész Európa behódolt az iszlámnak.

A valóságot nem érdemes tagadni, tekintsenek inkább erőforrásként a magyarokra, üzente Bukarestnek.

Primitív EU

A kormányfő ezután rátért Közép-Európa újjáépítésére, amelynek szerinte az is az egyik alapköve, hogy minden gyereknek joga van egy anyához és egy apához is.

Ezt a térséget is letudva a nagyvilág vizeire evezett, Európa jobbra tolódott, Trump beváltotta az ígéretét,  Amerika és Kína versenyében utóbbinak áll a zászló, de Amerika ebbe nem akar beletörődni és meg akarja változtatni a játékszabályokat, utalt a kereskedelmi háborúra. Oroszország szerinte továbbra is ütközőzónákat fog kialakítani, aminek Ukrajna is áldozatul esett, az EU azonban

primitív orosz politikát folytat,

mert nem differenciál. Miközben ugyanis a balti államok például tényleg nem érezhetik magukat biztonságban Putyintól, a többieket, így minket is hagyhatnának már együttműködni az oroszokkal.

Nyugaton megszűnt a demokrácia

Következett a „legrázósabb téma”, Európa, de itt semmi újat nem mondott Orbán, az európai elit megbukott, nem tudta megvédeni a kontinenst, keresztény társadalom helyett nyílt társadalmat épített, jó hír viszont, hogy az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva.

Aztán csak jött egy azért még Orbántól is erős fordulat, szerinte most már az a helyzet, hogy

Nyugaton liberalizmus van, de demokrácia nincs,

ugyanis Nyugat-Európában folyamatos a cenzúra, például törlik a migránsokról szóló híreket.

Úgyhogy most minden erőt a jövő évi európai parlamenti választásokra kell koncentrálni, mert nagyon közel vagyunk a Soros-terv győzelméhez, a keresztény Európa eltűnéséhez. Annak pedig nem szabad bedőlni, hogy keresztény demokrácia is lehet liberális, mert a keresztény demokrácia illiberális, azaz multikulti- és bevándorlásellenes, és a variálható családmodellt is elutasítja.

És hogy ki jön most Európában?

Mi jövünk!

– válaszolta meg saját kérdését Orbán Viktor.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik