Nagyvilág
An image released by the media office of the Kurdish Syrian forces People's Protection Units (YPG) on January 8, 2018 shows Emilie Konig, a 33-year-old Muslim convert Frenchwoman suspected of recruiting fighters for the Islamic State group, speaking at an undisclosed location in Syria.
Konig, who features on UN and US blacklists of dangerous militants, was arrested in December 2017 and is being held in a Kurdish camp with her three young children along with several other French women. / AFP PHOTO / YPG Press Office / Handout / XGTY / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / YPG" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Alábecsülték az Iszlám Államhoz csatlakozó nők és gyerekek számát

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 07. 24. 17:38

Jelentősen alábecsülték az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez csatlakozó és a Szíriából, illetve Irakból hazájukba visszatérő nők és kiskorúak számát brit kutatók kedden ismertetett jelentése szerint.
Korábban a témában:

A King’s College London egyetem szakértői úgy vélik, hogy hivatalos kormányzati adatok híján és a nők szerepének változását tekintve az Iszlám Államon belül, a hatóságok jelentősen alábecsülik a veszélyt, amelyet a visszatérő nők jelentenek.

A világhírű egyetem radikalizálódás tanulmányozásával foglalkozó nemzetközi központja (ICSR) szerint a közelmúltban a nők aktív részesei voltak terrorista cselekedetekben szerte a világon.

Az Iszlám Államhoz Irakban és Szíriában 2013 áprilisa és 2018 júniusa között csatlakozó 41 490 külföldi állampolgár közül 4761 – 13 százalék – volt nő, további 4640 – 12 százalék – pedig kiskorú.

Nagy-Britanniából 850-en csatlakoztak a terrorszervezethez Irakban és Szíriában, köztük 145 nő és 50 gyerek. A szigetországba visszatérő 425 ember közül csak két esetben erősítették meg, hogy nőkről és négy esetben, hogy kiskorúakról van szó. A kutatók szerint ez jelentősen eltérhet a valós számtól, hivatalos adat azonban nem áll rendelkezésre.

Nincs információ a nemek és a kor szerinti megoszlásról

– jegyezték meg a kutatók, hozzátéve azonban, hogy a Szíriába és Irakba menő brit állampolgárok 23 százaléka nő és kiskorú volt.

A szakértők úgy vélik, néhány nő különösen nagy biztonsági kockázatot jelent tekintettel a kiképzésre, amelyet az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken kaptak, és arra, hogy ezeket a képességeiket máshol és másoknak, például a gyerekeiknek átadva is kamatoztathatják.

Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a terrorszervezeten belül átalakulhatott a nők szerepe a harcokban, és bővültek azok a lehetőségek, amelyekben fegyvert ragadhatnak.

Megfigyeléseik szerint nők is kiveszik részüket az Iszlám Államhoz köthető – általa szervezett vagy ihletett – cselekményekből, többek között Franciaországban, Marokkóban, Kenyában, Indonéziában és az Egyesült Államokban.

Ez szintén arra utal, hogy a nőket is potenciális veszélyforrásként kell számon tartani – mutattak rá, három formáját említve a nők részvételének: a tisztán nőkből álló terrorista sejteket, a családi terrorista sejteket és az egyedül tevékenykedő terroristanőket.

A központ megállapította: a nők szerepe messze túlmutat a dzsihád aráinak szerepén. Aktívak voltak más nők beszervezésében, a propaganda terjesztésében és az adományok gyűjtésében az Iszlám Állam számára.

A terrorista szervezet által Irakban és Szíriában uralt területeken kialakított úgynevezett kalifátus 2017-es bukása után sok nő státusza ismeretlen – figyelmeztettek a kutatók.

Kiemelt kép: Europress/AFP/YPG Press

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.