Nagyvilág

Oroszország és Szíria központot állított fel a hazatérő menekülteknek

336 500 fő fogadására készültek fel.

Az orosz és szír hatóságok központot állítottak fel Szíriában azoknak a menekülteknek, akik a hazatérés mellett döntenek – idézi a Reuters hírügynökség az orosz védelmi minisztérium bejelentését. A közlemény szerint a központ feladata, hogy nyomon kövesse a „lakóhelyüket ideiglenesen elhagyók” visszatérését állandó lakóhelyükre.

A szíriai háborúban becslések szerint félmillióan veszítették életüket, 5,6 millióan hagyták el az országot, 6,6 millióan pedig lakóhelyüket.

Amint az Irán és Oroszország által támogatott szíriai hadsereg egyre nagyobb területeket szerzett vissza, az erőszak alább hagyott egyes térségekben. A fejlemények több országot arra késztettek, hogy felvessék a szíriai menekültek hazatérést – köztük van Libanon, ahol az emberek mintegy negyede menekült.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint egyelőre nem biztonságos a szíriai menekültek hazatérése, de akik így döntenek, azok számára segítséget nyújtanak. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint 336 500 fő fogadására készültek fel országszerte, a visszatérők szükségleteinek biztosítására helyi bizottságokat állítottak fel.

Szerdán 335-en tértek haza külföldről – 293-an Libanonból és 42-en Jordániából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik