Nagyvilág

Szírek tízezrei mehetnek haza, de Aziz marad, tanul, dolgozik

Lassan csordogálnak a napok a Németországban élő szír menekülteknek. Munka és tanulnivaló akad bőven, de igazi életet nyelvtudás nélkül nem lehet kezdeni. Egy év szünet után ismét beszéltünk a három éve követett, Magyarországon is megfordult szír Azizzal, aki már látja a fényt az alagút végén. Ő maga egy nyelvvizsga után akár szakmát is tanulhat, miközben szíriai sorstársai tízezrével indulhatnak haza, amint kitör otthon a béke és enyhül a diktatúra. Az integráció árnyoldalait ő is látja, ki jól, ki rosszul jött ki belőle, a kulcs a szorgalom.

Sok víz lefolyt már a Spreen, amióta legutóbb Berlinben beszélni tudtam Aziz Elhádzsival, azzal a szír menekült férfivel, aki Basar el-Aszad államfő seregei és a szír polgárháború elől menekült el. Hogy miként került Európába és mi történt vele azóta, arról szól ez a 2015 szeptemberében kezdett cikksorozat. Egy évvel legutóbbi találkozásunk után ismét beszéltem vele.

Aziz útja

Az első részből kiderült, hogy Aziz egyetemi hallgató volt Aleppóban, ahol gazdasági informatikai rendszerek szakon tanult. A krízis kirobbanásakor be kellett volna vonulnia Aszad elnök hadseregébe, de látva az általuk okozott pusztítást, inkább elmenekült. Egyiptomban nemigen tudott megélni, így ott keveset volt, egy ideig Libanonban, majd Törökországban élt, mire a bátyjával elhatározták, hogy továbbállnak Európába. Azizzal a Keleti pályaudvarnál találkoztam, ahol angolul elmagyarázta a helyzetüket, illetve azt, épp mit skandált a tömeg. Svédországba akart menni, de Németországba érve az akkori protokoll szerint elosztották őket a német városok között, ő pedig egy alsó-szászországi kisvárosba került.

 

A második cikk fő megállapítása az volt, hogy Aziz mérges ránk, sajtómunkásokra, hiszen hazudunk a menekülthullám okairól. Érdekes, hogy 2015 szeptemberében még nem tartotta akkora veszélynek az Iszlám Államot, és az egész menekülthullámot a saját népét irtó Aszad elnök sarának tartotta. Eközben Aziz Bückeburgból a nagyobb Bielefeldbe került.

 

Tavaly januárban a kölni szilveszteri erőszakhullámról beszéltem vele. Dühös volt a többi menekült viselkedése miatt, akik lejáratják a becsületesebbjét. Ekkorra egy Recke nevű kisvárosba került és elkezdte a német nyelvi kurzust is. Hosszú hónapok tétlensége után végül szeptemberben kapta meg az okmányokat, hogy szabadon mozoghasson, elismert menekültté váljon. Berlinben élt, ami eleve multikulti város, így könnyebb is elvegyülni. De találkozott a kisvárosokban az emberek utálatával is, amit szerinte azok a – sokszor gazdasági – mingránsok okoznak, akik csak követelőznek. A berlini karácsonyi vásár elleni merénylet a városban élő Azizt is megrázta.

 

Tavaly augusztusban Berlinben találkoztunk. Az interjúból kiderült, hogy boldogul Aziz a nyelvvel és az Ausbildunggal, mi a véleménye a közel-keleti folyamatokról, a menekültek hazatérési esélyeiről és szándékairól, valamint az is, mik a hosszútávú tervei Németországban.

A legfontosabb fejlemény Azizzal a következő:

Három hónapja kellett volna, de a jövő héten megkapom a lakásom, és ez nagyszerű, hogy végre lesz egy fix lakcímem hatévnyi utazás után, hálás vagyok érte.

Fotó: Molnár Zoltán / 24.hu

Aziz így kiszabadul a menekülteknek fenntartott tömeges szállásokról, és egy állami albérletbe kerülhet. A lakás Berlin keleti részén, Köpenickben található, aránylag messze a városközponttól. Egy különleges program része ez, amit a berlini lakáskiadással-fenntartással foglalkozó Degewo nevű cég visz a hátán: az integrációban élen járó menekülteknek (tehát akik például jól állnak a nyelvtanulással és dolgoznak) kedvezményesen adnak ki lakásokat.

B2-vel lopakodó

Más téren is kiválóan halad az integrációja, jó értékeléssel letette a B2-es német nyelvvizsgáját, azonban lassan el kéne döntenie, milyen szakmát szerezzen. Ez pedig nem egyszerű. Mivel nagyszerűen játszik údon (lásd a lenti videót), zenei képzésekre is gondolt, de akár hangmérnöki vagy zenei produceri OKJ-szerűség is megfordult a fejében. Mindenesetre Aziz állítja, az ajtó nyitva áll azok előtt, akik Németországban képezni akarják magukat.

Ezzel párhuzamosan persze nem állhat le a nyelvtanulás sem, a C1-es szintet célozta be:

Most már kiválóan képes vagyok kommunikálni az utca emberével, és párbeszédeket folytatni, de még mindig szükségem van a következő, C1-es szintre, hogy teljesen megérthessek mindent és egy magasabb szinten tudjak beszélni.

A lakásügyek intézése, nyelviskola és képzés felkutatása miatt most épp nincs munkája Aziznak, aki eddig is kisebb munkákból tartotta fenn magát, és zenélt is egy keleties zenét játszó zenekarban. Egy kis szerencse is kéne neki, elmesélte, hogy egy barátja például el tudott helyezkedni egy elektronikai áruházban Nyugat-Németországban, ahol most boldogan él, a munkaadói pedig elégedettek vele. Szóval vagy egyetem vagy munka kell Aziznak is, de előbb a német nyelvet akarja tökélyre fejleszteni.

Hazamenekülő menekültek

Németországot a választások óta változatlanul foglalkoztatja a menekültkérdés, pláne, hogy ez most egy komoly vita centrumába került a két testvérpárt, Angela Merkel CDU-ja és a bajor CSU között (az utóbbi nagyobb szigort követel a menekültekkel szemben).

Seehofer elmenne a falig a menekültügyi vitákban
Szőrmentén a koalíciós szakadást is megpendítette.

Aziz szerint Berlinben nem is annyira a rasszizmus miatt beszélnek a menekültekről, mint a most ott lévők helyzetéről. Az állam ugyanis sokat segít azoknak, akik el akarnak menni a menekültszállókról (a Heimokból), tanulni akarnak szakmát és nyelvet, sőt dolgozni is akarnak, de aki lusta, annak nincs esélye kikerülni a Heimokból. De Aziz nem is akar másokkal vagy a politikával foglalkozni, „amivel törődök, hogy megtaláljam a magam útját és elkezdjek csinálni valamit a következő pár hónapban”.

Mindenesetre szerinte akadnak olyan menekültek, akik szerint minden rossz, nem kapnak elég támogatást, bár ő az ellenkezőjét tapasztalja. Az igazság az, hogy „mindenki a saját tapasztalatairól beszél és megpróbálja általánosítani a saját helyzetét.” Ezért vagy sem, de Aziz változatlanul állítja, a szír menekültek haza fognak térni, amint megbizonyosodnak róla, hogy normális életet élhetnek odahaza a háború mellékhatásai nélkül, és nem tartóztatják le őket.

Sőt sajtóértesülésekre is hivatkozva azt mondta, beindult egy hazavándorlási trend: egyre többen mennek haza ugyanazon a balkáni útvonalon, amin 3 éve érkeztek, sokszor ugyanúgy embercsempészeket véve igénybe ehhez.

Fel is tette a velős kérdést:

El tudod képzelni most már, mi fog történni ha a háború teljesen véget ér, és biztosak lehetnek benne, hogy senkit sem tartóztatnak le vagy ölnek meg Szíriában? Százak és ezrek indulnak el most… de mennyien fognak, ha minden újra rendben lesz?

Vb-láz, az nincs

Azizot megkérdeztük, követi-e az oroszországi foci-vb történéseit, de nemmel felelt. Szíria pedig kis híján kijutott a vb-re, az ausztrálok szoros pótselejtezőn verték ki őket (és persze még egy interkontinentális pótselejtező is kellett nekik a sikerhez). Mindenesetre Aziz kritikus országa válogatottjával szemben is, ugyanis a játékosok hűségesek Aszadhoz, a diktátorhoz. Az ország népének jelentős hányada ezért nem is akarta, hogy kijussanak a vb-re. Ahogy fogalmazott: „nem azért vesztettünk egymillió halottat és tízmillió menekültet, hogy egy olyan gusztustalan dolgot lássunk, mint hogy ők képviseljék az országot a világbajnokságon.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik