Nagyvilág

Moszkva fizet a Putyint bíráló Pussy Riotnak

Nagyezsda Tolokonnyikova (pussy riot, )
Nagyezsda Tolokonnyikova (pussy riot, )
Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte a Pussy Riot tagjainak  korábbi vegzálását.

Miközben a Pussy Riot tagjai most azért mennek börtönbe, mert berohantak a moszkvai vb-döntőn a pályára, most az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, egyik korábbi akciójuk után Moszkva  sértette meg többszörösen emberi jogakat.

A Pussy Riot tagjainak elítélése megsértette a véleménynyilvánítás szabadságát, az együttes tagjainak a tárgyaláson pedig megalázó bánásmódot kellett elszenvedniük.

Ezért Oroszországot összesen 37 ezer euró (mintegy 12 millió forint) nem vagyoni kár megtérítésére kötelezték. A Pussy Riot tagjai közel 12 ezer eurót (mintegy 4 millió forint) kapnak ügyvédi kiadásaikra és egyéb költségeikre.

Jekatyerina Szamucevics, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina 2012 februárjában – nem sokkal az orosz elnökválasztás előtt – Putyin-ellenes akciót tartott a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban.

Garázdaságért és vallási gyűlöletkeltésért egyenként kétévi, javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték őket, később a fellebbviteli bíróság az ítéletet kettejük esetében másfél évre változtatta, egyiküket az év októberében szabadon engedték.

Politkovszkaja családja is pénzt kap

Az EJEB Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolása ügyében úgy döntött, hiányos volt a részletek kivizsgálása, a gyilkosság megrendelőinek azonosítására. A felperesek kérésére vizsgálni kellett volna az orosz titkosszolgálatok és a csecsen közigazgatás egyes képviselőinek érintettségét, a gyilkosság és az áldozat munkája közötti kapcsolatot.

A bíróság a meggyilkolt újságírónő családjának 20 ezer euró (mintegy 6,5 millió forint) kártérítést ítélt meg.

Az emberi jogi bíróság kedden hozott döntése ellen három hónapon belül fellebbezést lehet benyújtani.

Politkovszkaja, a független Novaja Gazeta egykori különtudósítója bíráló hangnemben írt az orosz kormány csecsenföldi és észak-kaukázusi  politikájáról. A 48 éves újságírónőt 2006. október 7-én gyilkolták meg, hat lövést adtak le rá moszkvai lakása előtt. (mti)

Kiemelt kép: Nagyezsda Tolokonnyikova /Twitter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik