Nagyvilág

Helybenhagyták két „puncilázadó” ítéletét

pussy (pussy)
pussy (pussy)

A fellebbviteli bíróság szerdán helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban "punkimát" tartó Pussy Riot együttes két tagjánál, harmadik társuk azonban szabadon távozhat, mert esetében az ítéletet felfüggesztették.

A bíróság elnöke azt mondta, hogy Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina esetében meghagyták a két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetést, míg Jekatyerina Szamuceviccsel szemben felfüggesztették annak végrehajtását. Ügyvédje szerint Szamucevics nem vett részt a figyelemfelhívó akcióban, mert a székesegyház őrei kitessékelték az épületből röviddel azután, hogy belépett.

A tárgyaláson a három lány ártatlannak vallotta magát, és bocsánatot kért azért, hogy idén februárban “punkimát” tartott. Az esemény nem sokkal azelőtt történt, hogy Oroszországban újra elnökké választották Vlagyimir Putyint. A három lány a székesegyházban azt kérte Szűz Máriától, mentse meg Oroszországot Putyintól.

Idén augusztusban az együttes tagjait első fokon két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték. Az Egyesült Államokban és Európában heves visszatetszést váltott ki a döntés, mert abban a véleménynyilvánítás korlátozását látják.
A moszkvai városi fellebbviteli bíróság szerdai tárgyalásán az együttes egyik tagja, Marija Aljohina elmondta, azért mentek a templomba, hogy kétségbeesett tiltakozást tartsanak a politikai elit ellen. “Meglehet, hogy ez a forma nem elfogadható a néptömegek számára, láthatóan társadalmunk erre nem kész, akárcsak a punkima megértésére”. Aljohina egyben ismételten bocsánatot kért minden hívőtől.

Hasonlóképpen ártatlannak vallotta magát két társa, Jekatyerina Szamucevics és Nagyezsda Tolokonnyikova. Ez utóbbi cáfolta azt is, hogy ő a vallás ellen tiltakozott volna, mint mondta, nem vallásgyűlölő. Hangoztatta, kész bocsánatot kérni, ha megbántotta az embereket, de nem lehet megbánást tanúsítani, ha a történteket vallásellenességnek tekintik, mert nem az volt.

Az ügyvédek szerint nem volt meg a bűncselekmény minden tényállási eleme, az elsőfokú bíróság alaptalanul állapította meg, hogy tetteikben megmutatkozott a vallásellenesség és a gyűlölet. Violetta Volkova ügyvéd kiemelte, hogy a “punkima” idején kevés ember tartózkodott a székesegyházban, az akció nem zavarta meg a szentély működését, továbbá védencei nem mentek az oltárhoz.

Korábban az orosz ortodox egyház egy nyilatkozatban jelezte: meg kellene kegyelmezni a Pussy Riot három bebörtönzött tagjának, amennyiben a fellebbviteli tárgyaláson megbánást tanúsítanak. Putyin orosz elnök ugyanakkor nemrég arról beszélt, hogy az elsőfokú bíróság helyesen döntött. Megengedhetetlen ugyanis, hogy az együttes tagjai aláássák az orosz társadalom alapjait és értékeit, megpróbálják megsemmisíteni az országot.
A védőügyvédek szerint az elnök kijelentései nyomásgyakorlást jelentettek a fellebbvitelei bíróságra.

Az együttes perbe fogása világszerte nagy vihart kavart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik