Nagyvilág

23 turista megsérült, amikor hajójukra robbant a láva Hawaii-on

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 07. 17. 07:34

Az utazást azért szervezték, hogy az emberek közelről nézhessék a lávát.

A Hawaii Nagy Szigetén (Big Island) tomboló Kilauea vulkán lávakitörése egy turistahajóra zuhant hétfőn. A helyi hatóságok közölték, 23-an sérültek meg. Az első hivatalos jelentés 13 sérültről szólt, de kiderült, tíz sérültet nem kellett kórházba vinni. Őket a kikötőben látták el.

Az amerikai sajtójelentések lávarobbanásként írják le a történteket. A turistahajó körutazását kifejezetten a láva közelébe szervezték, hogy az érdeklődők az óceán felől csodálhassák a természeti jelenséget.

A hétfői baleset sérültjeit a hilói kórházba vitték, az illetékesek megindították a vizsgálatokat. A mentésre kiérkező tűzoltók azt mondták: a lávarobbanás teljesen beborította a sétahajó tetejét, és óriási lyukat ütött a hajón.

A Kilauea két hónapja folyamatosan aktív, vulkáni tevékenysége erősödik. Az illetékes hatóságok folyamatosan figyelmeztetik az embereket a veszélyekre, ennek ellenére több utazási iroda szervez hajóutakat a tűzhányó közelébe.

Az Egyesült Államok parti őrsége biztonsági zónát jelölt ki ott, ahol a láva eléri az óceánt. Az övezetben a hajók nem közelítheti meg 300 méteren belül a partot, csak különleges engedéllyel.

Pahoa, 2018. május 21.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen gõzfüggöny csap fel a vízpartról, amint a Kilauea tûzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa város környékén 2018. május 20-án. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelezõ kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdõzés a térségben, mert a láva és a víz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgezõ kén-dioxidot. (MTI/EPA/USGS)
Lélegzetelállító képeken a láva útja az óceánig
A hawaii Nagy Szigeten kitört vulkán lávafolyama mostanra elérte a Csendes-óceánt. A láva és a víz találkozásakor sósav keletkezik.

A láva eddig több mint 700 házat elpusztított, de komolyabb sérülés csak egyetlen férfit ért, ő a lábát törte el.

Az amerikai szövetségi geológiai intézet közölte: a folyamatos lávaömlés miatt az óceánban 6-9 méteres átmérőjű kis sziget kezd kiemelkedni. (mti)

Ezer fok perzseli a trópusi paradicsomot
A Kilauea kitörése tart lázban, igazi turistalátványosság, de az ezer fokos láva és a mérges gázok komoly veszélyt jelentenek – a hawaii forró folt futószalagon állítja elő tűzhányókat.

Kiemelt kép: Europress/AFP/US Geological Survey

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.