Tudomány

Ezer fok perzseli a trópusi paradicsomot

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 05. 31. 12:19

A hawaii forró folt futószalagon állítja elő tűzhányókat, amelyeket a Csendes-óceáni lemez szállít tovább. Minket most a Kilauea kitörése tart lázban, igazi turistalátványosság, de az ezer fokos láva és a mérges gázok komoly veszélyt jelentenek. Aktivitása tovább erősödhet.
Korábban a témában:

A hawaii vulkánkitörés hetek óta lázban tartja a világ közvéleményét, és nem ok nélkül. Igen ritka, hogy a kiömlő láva ennyire közel kerüljön lakott területhez, házakat, utakat olvasszon magába. Másrészt a méltóságteljesen csordogáló olvadt kőzet izgalmas jeleneteket produkál, könnyű megközelíteni, ezrével érkeznek fotók, videók a turistaparadicsomból.

Minket most ennek a többnyire nyugodt, de megállíthatatlan erőnek a háttere érdekel: miért lépett működésbe a Kilauea vulkán, hogyan folyik a kitörés? Karátson Dávid vulkanológust, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát kérdeztük.

A fiatal aktív, az idős pusztul

A Hawaii tűzhányó a pajzsvulkánok csoportjába tartozó úgynevezett forró folt vulkán. Nem szubdukciós zónában, azaz olyan tektonikai lemezek találkozásánál fekszik, ahol egyik a másik alá tolódik, hanem gyakorlatilag a Csendes-óceáni lemez közepén, energiáját egy aktív köpenycsóva-feláramlás biztosítja.

A Hawaii szigetcsoportot létrehozó vulkáni tevékenység évmilliók óta folyik, sőt ha megnézzük a Csendes-óceán aljzatának domborzatát, csaknem Japánig húzódó hegységsort látunk, amelynek legidősebb tagja 60 millió éves

– mondja a 24.hu-nak a professzor.

Ebben a láncban minél fiatalabb adott tűzhányó annál méretesebb, mert az idősebbeket „megeszi” az erózió, és ez Hawaiin jól látszik: a fősziget a legnagyobb, egyben a legifjabb is, itt folyik most is az aktív vulkáni tevékenység. Rendkívül érdekes jelenségről van szó.

c

Futószalagon készülnek a hegyek

Képzeletben fogjunk egy nagy fém lapot, aminek egyik felét jó vastagon lefestjük, majd gyújtsunk meg egy gyertyát vagy a gázrózsát. Emeljük fölé a lap szélét festett oldalával felfelé és lassan toljuk végig a tűz fölött. Mit látunk? Ahol épp melegítjük, a festék felhólyagosodik, a mozgatással pedig kialakul a puklik sorozata.

Ugyanez történik gigászi méretekben. A tűz itt a már említett csóvafeláramlás, hivatalos nevén a Hawaii forró folt, a fém lap a Csendes-óceáni lemez, amelyet a tektonikai mozgások csúsztatnak a csóva felett, a festékhólyagok pedig egykori vulkánok.

Ahogy adott terület kikerül a csóva hatósugarából, nem épül tovább, de mögötte újabb szigetek emelkednek ki a vízből. Mivel nagyon erős a tengerhullámzás okozta erózió, és gyakoriak a földcsuszamlások, az idősebb vulkánok maradványait idővel elnyeli az óceán.

Megnyílt a föld

Ami a jelen helyzetet illeti, a most 1247 méter magas Kilauea pajzsvulkán hasadékzónák találkozásán ül, a csúcsi kalderájának aktív központi lávatava kedvelt turistacélponttá teszi. A feljegyzett történelem során néhány éves kihagyásokkal gyakorlatilag folyamatosan aktív, a jelenlegi periódus 1983-ban kezdődött, és még akár évtizedekig tarthat.

A központi kalderából csápszerűen ágazik ki keleti és délnyugati irányba egy-egy hasadék, más néven rift zóna. A mostani, május elején kezdődött kitörés érdekessége, hogy a magma elkezdett a keleti hasadékba áramlani, majd ott is tört felszínre, ezúttal lakóházak közvetlen közelében.

Ezen a képen jól látszik a két hasadékzóna a korábbi lávaömlések nyomaival:

Forrás: Google Maps

A Kilauea május folyamán megroggyant, a lávató szintje csökkent: a talajvízzel érintkezve az óriási hőmérsékletkülönbség miatt úgynevezett freatomagmás kitöréseket produkált, gázok, gőzök és nemegyszer több kilométeres hamufelhő emelkedett a magasba.

Nyugodt, de életveszélyes

Az elmúlt évszázadokban a keleti riftzóna az aktívabb. A szakemberek előre jelezték, mi fog történni, ám a felszínre törő olvadt kőzet mennyisége őket is meglepte.

A kalderából kén-dioxid szabadul fel, míg a híg, gyorsan folyó olvadt bazaltláva útja kiszámíthatatlan, feltartóztathatatlanul tör előre. Körülbelül 1000 Celsius-fokos hőmérsékletével a növényzetet azonnal hamuvá égeti, ekkor mérgező metán gáz szabadul fel. A tengerbe érve látványos gőzfelhőket ereget, ám ez is veszélyes: sósavat tartalmaz

– magyarázza Karátson Dávid, miért nagyon veszélyes katasztrófaturistaként közel merészkedni a látszólag békésen hömpölygő lávafolyamokhoz.

A vulkanológus professzor szerint a Kilauea tevékenysége a felerősödhet, a jövőben talán meglódul a lávafolyás, és a központi kráterben is várható még aktivitás – ahogy fent már említettük, a folyamat akár évtizedekig is eltarthat.

Más tűzhányókkal összehasonlítva a hawaii kitörés veszélytelen. A gondot az okozza, hogy ezúttal lakott területeket, sőt egy geotermikus erőművet is fenyeget, és nagyon sok a turista, akik ha közel merészkednek, komoly veszélyt jelentenek rájuk a mérges gázok és a lávafolyás.

(Kiemelt kép: MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.