Nagyvilág
Pahoa, 2018. május 21.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen gõzfüggöny csap fel a vízpartról, amint a Kilauea tûzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa város környékén 2018. május 20-án. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelezõ kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdõzés a térségben, mert a láva és a víz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgezõ kén-dioxidot. (MTI/EPA/USGS)

Lélegzetelállító képeken a láva útja az óceánig

24.hu
24.hu

2018. 05. 21. 19:34

A hawaii Nagy Szigeten kitört vulkán lávafolyama elérte a Csendes-óceánt. A láva elpusztította és leégette az útjába kerülő házakat és növényzetet, és miután használhatatlanná tette az egyik fontos országutat, immár folyamatosan ömlik az óceánba. A magma és a víz találkozásakor sósav keletkezik, ami károsíthatja a tüdőt, a szemet, valamint bőrirritációt okozhat. Ezért arra figyelmeztettek, hogy aki a kiürítés ellenére is a környékre merészkedne, annak komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnia. A parti őrség biztonsági zónát húzott a lávafolyam és az óceán találkozási pontja köré. Óvatosságra és gázmaszkok használatára intették a tűzhányóhoz viszonylag közel élő helybélieket is. A vulkán ugyanis megháromszorozta kén-dioxid-kibocsátását. A Kilauea ezen a hétvégén kétszer is földrengéssel járó nagy kitörést produkált: az első alkalommal 4,9, másodszorra 5-ös erősségű földrengést mértek. Május 3. óta, amióta a tűzhányó ismét aktív, 2250 kisebb vagy nagyobb földmozgást mértek a Nagy Szigeten és környékén.

Pahoa, 2018. május 20.
Izzó láva ömlik a Kilauea tûzhányó kráterébõl a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa környékén 2018. május 19-én. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3-a óta tart. Azóta mintegy 2000 embert telepítettek ki otthonaikból, további ezrek önként távoztak, mert a tûzhányó repedéseibõl mérgezõ gázok áradnak a környékre. A Kilaueából feltörõ magma eddig 44 házat pusztított el. (MTI/EPA/Bruce Omori/Paradise Helicopters)
Izzó láva ömlik a Kilauea tűzhányó kráteréből a hawaii Nagy-szigeten fekvő Pahoa környékén. Fotó: MTI/EPA/Bruce Omori/Paradise Helicopters
Pahoa, 2018. május 20.
Izzó láva ömlik a Kilauea tûzhányó kráterébõl a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa környékén 2018. május 19-én. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3-a óta tart. Azóta mintegy 2000 embert telepítettek ki otthonaikból, további ezrek önként távoztak, mert a tûzhányó repedéseibõl mérgezõ gázok áradnak a környékre. A Kilaueából feltörõ magma eddig 44 házat pusztított el. (MTI/EPA/Bruce Omori/Paradise Helicopters)
A világ egyik legaktívabb tűzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3-a óta tart. Fotó: MTI/EPA/Bruce Omori/Paradise Helicopters
Pahoa, 2018. május 20.
Izzó lávafolyam zúdul ki a Kilauea tûzhányó kráterébõl a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa környékén 2018. május 19-én. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3-a óta tart. Azóta mintegy 2000 embert telepítettek ki otthonaikból, további ezrek önként távoztak, mert a tûzhányó repedéseibõl mérgezõ gázok áradnak a környékre. A Kilaueából feltörõ magma eddig 44 házat pusztított el. (MTI/EPA/Bruce Omori/Paradise Helicopters)
Mintegy 2000 embert telepítettek ki otthonukból, további ezrek önként távoztak, mert a tűzhányó repedéseibõl mérgezõ gázok áradnak a környékre. A Kilaueából feltörő magma eddig 44 házat pusztított el. Fotó: MTI/EPA/Bruce Omori/Paradise Helicopters
Pahoa, 2018. május 21.
Az amerikai légierõ tisztje gázmaszkot visel a Kilauea tûzhányó lávaömlenye közelében egy autóúton, a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa város környékén 2018. május 20-án. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelezõ kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdõzés a térségben, mert a láva és az óceánvíz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgezõ kén-dioxidot. (MTI/AP/Jae C. Hong)
Az amerikai légierõ tisztje gázmaszkot visel a Kilauea tűzhányó lávaömlenye közelében egy autóúton Pahoa környékén 2018. május 20-án. Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong
Pahoa, 2018. május 21.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen a Kilauea tûzhányó lávafolyama perzseli fel a növényzetet a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa város környékén 2018. május 20-án. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelezõ kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdõzés a térségben, mert a láva és az óceánvíz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgezõ kén-dioxidot. (MTI/AP/USGS)
Az amerikai földtani intézet által közreadott képen a Kilauea lávafolyama perzseli fel a növényzetet a hawaii Nagy-szigeten. Fotó: MTI/AP/USGS
In this image released by the US Geological Survey (USGS), the fissure 20 lava flow reaches the ocean on Hawaii's Big Island on May 20, 2018. When the hot lava flow hits the water it produces acid fumes known as "laze" - lava and haze. "The plume is an irritating mixture of hydrochloric acid gas (HCl), steam, and tiny volcanic glass particles," the USGS said.

Authorities in Hawaii have warned of dangerous "laze" fumes as molten lava from the erupting Kilauea volcano reached the Pacific Ocean. Two lava flows "reached the ocean along the southeast Puna coast overnight," on Hawaii's Big Island, the US Geological Survey, which monitors volcanoes and earthquakes worldwide, said in a statement May 20.
 / AFP PHOTO / US Geological Survey / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Geological Survey" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Az amerikai földtani intézet által közreadott képen gőzfüggöny csap fel a vízpartról, amint a Kilauea tűzhányó lávafolyama beleömlik a Csendes-óceánba a hawaii Nagy-szigeten fekvő Pahoa város környékén. Fotó: MTI/EPA/USGS)
Pahoa, 2018. május 21.
A Kilauea tûzhányó lávafolyama belemömlik a Csendes-óceánba a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa város környékén 2018. május 21-én. A világ egyik legaktívabb tûzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelezõ kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdõzés a térségben, mert a láva és az óceánvíz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgezõ kén-dioxidot. (MTI/AP/Jae C. Hong)
A Kilauea tűzhányó lávafolyama belemömlik a Csendes-óceánba a hawaii Nagy-szigeten fekvõ Pahoa város környékén 2018. május 21-én. Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong

Kiemelt kép: MTI/EPA/USGS

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.