Nagyvilág

Meghalt az ausztrál orvos apja, miközben a barlangban rekedt gyerekeket mentette

Aznap éjjel hunyt el egy ausztrál orvos édesapja, amikor az utolsó gyerekeket segített kimenteni a thaiföldi barlangrendszerből, írja a Business Insider. A halál okát nem közölték.

Richard Harris aneszteziológus a búvárkodásban való jártassága és kiváló orvosi tudása miatt került be a mentőcsapatba. Ő segített eldönteni, hogy a fiúkat mikor hozzák a felszínre.

Kis híján tragédiába fulladt a barlangban rekedt gyerekek mentése
A vízszivattyúk épp az utolsó gyerek kimentése után romlottak el.

A tizenkét gyerek és edzőjük után Harris és három haditengerész volt az utolsó, akik elhagyták a barlangot. Nem sokkal azután értesült apja halálhíréről, hogy kijött a veszélyzónából.

Ez most a gyász ideje Harris és családja számára, amit az elmúlt héten elvégzett összetett, de sikeres mentési művelet során átélt fizikai és érzelmi megpróbáltatások csak nehezítenek. Miután hazajött, megérdemelten pihenheti ki magát a családja körében

– írta közleményében a kórház, ahol az orvos dolgozik.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter arról beszélt, Harris fontos szerepet töltött be az akcióban, és nemzetközileg elismert a barlangmentésekben. Hozzátette, a brit búvárcsapat és a thai kormány is személyesen őt kérte fel a műveletre.

A mentésben egyébként összesen húsz ausztrál szakember vett részt.

Beleroppanhat a történtekbe a barlangban rekedt gyerekek edzője
Sokan hősként tekintenek rá, mások elítélik, amiért kockára tette a fiúk életét. A mentőakció egyik legnagyobb kérdése, hogy ő miként tudja túltenni magát az utóbbi bő két héten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik