Nagyvilág

Ez a 12 gyerek alkotja a világ legbátrabb focicsapatát

Kedden végre kiszabadultak a barlangból a thai fiúk, akikért az egész világ hetek óta izgult. Összeszedtük, mit lehet tudni a fiatal focistákról, ki mit üzenet szüleinek, illetve mire vágyik a filmbe illő kiszabadítás után.

Kedden végre véget ért az a több mint két hete tartó akció, ami jobban lázban tartotta a világot, mint a futball világbajnokság: magyar idő szerint délután kettőre az egész thaiföldi focicsapat tagjai és edzőjük is kimenekült a barlangból.

A csapat tagjai június 23-án tűntek el egy Bangkoktól ezer kilométerre lévő barlangrendszerben, csodával határos módon élve találtak rájuk július 2-án, vasárnap pedig mentésük is elkezdődött.

De kik ezek a fiatal fiúk, akikért az egész világ egy emberként izgult?

A thaiföldi haditengerészet 2018. július 7-én közreadott felvétele egy mentõcsapatról az esõvízzel elárasztott Tham Luang barlangban
Fotó: Thaiföldi haditengerészet/EPA/MTI

Chanin Vibulrungruang

A 11 éves fiút csak Titánnak becézik, ő a focicsapat legfiatalabb tagja. Hétéves korában kezdett el focizni, még azelőtt, hogy csatlakozott volna az iskolai csapathoz. Később a Wild Boars kereste meg őt, hogy szálljon be ő is a focicsapatba.

Titan levelében azt kérte szüleitől, hogy mondják meg Pee Yodnak (a fiú egyik rokona), hogy vigye majd el csirkét enni. Az apa elmondása szerint a fiú egy régi ígéret betartására utalt.

A fiú édesapja elmondása szerint Arsenal- és Barcelona-drukker. A szülők nem tudták, hogy Titan egy barlangba megy majd a csapattal, csak amikor próbálták hívni eltűnésük napján, nem tudták elérni. Később értesültek, hogy a fiú egy barlangban rekedt.

Panumas Sangdee

A 13 éves fiút Mignek becézik, Edzője szerint Mig ugyan nagyobb, mint vele egyidős társai, de ez nem gátolja gyorsaságát.

Duganpet Promtep

A 13 éves Domnak becézett fiú a Wild Boars csapatkapitánya, akit már több profi thai klub is megkörnyékezett. Társai motivátornak tartják, az egész csapat elismeri tehetségét. Edzője korábban azt mondta róla:

a játékosoknak szüksége van egy olyan kapitányra, mint ő, mert az edző nem tud beszállni a játékba, hogy megoldja a problémáikat.

A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban Fotó:Thaiföldi haditengerészet/EPA/MTI

Adul Sam-on

A 14 éves fiatal Mianmarban született, majd szüleit hátrahagyva indult el Thaiföldre, hogy jobb oktatásban részesülhessen. A fiú négy nyelven beszél – thai, burmai, kínai és angol –, így ő volt az egyetlen, aki képes volt kommunikálni a brit búvárokkal, akik rátaláltak a csapatra. Amikor a fiú meglátta a brit megmentőket, csak ennyit mondott:

Adul vagyok, jól vagyok.

A barlangban rekedt fiatalok levelezhettek rokonaikkal, az írásokat a mentőbúvárok kézbesítették. Adul azt írta szüleinek, hogy hiányoznak neki, de ne aggódjanak érte.

Édesanyád és édesapád szeretné újra látni az arcod, és azért imádkoznak barátaiddal együtt, hogy hamarosan újra találkozhassunk

– írták a fiú szülei válaszlevelükben.

Thaiföldi katonák készülnek alámerülni az esõvízzel elárasztott Tham Luang barlangba
Fotó: Rungrodzs Jongrit/EPA/MTI

Thaiföldön egyébként mindössze a lakosság 30 százaléka beszél angolul, ezért is értékelték annyira a fiú tudását. Az ország ugyan befogadta a mianmari fiút, de állampolgárságot nem kapott, így nincs születési anyakönyvi kivonata, személyi igazolványa és útlevele sem.

A jelenlegi törvények értelmében Adul nem házasodhat legálisan, nem lehet munkája vagy bankszámlája, illetve nem utazhat és nem is szavazhat. Thaiföld ígérete szerint a lehetetlen helyzet 2024-re oldódhat meg.

Somepong Jaiwong

A 13 éves fiú egyik tanára azt mondta a Pongnak becézett focistáról, hogy egy vidám fiú, aki nemcsak a focit, hanem minden sportot örömmel űz. Pong arról álmodozik, hogy egyszer a thai válogatottban focizhasson.

Mongkol Booneiam

A Marknak becézett fiút tanárai nagyon tisztelettudónak tartják, apja szerint pedig fia majdnem annyira szeret tanulni, mint amennyire focizni.

Mark egyébként óvodás kora óta futballozik, környezete szerint annyira szereti ezt a sportot, hogy mindig valamilyen futball mezt visel.

Nattawut Takamrong

A 14 éves Tern társához hasonlóan azt kérte szüleitől, ne aggódjanak érte. Ők válaszukban azt írták fiuknak:

anya és apa nem haragszik rád, mi nem hibáztatunk. A barlang előtt várunk majd rád.

A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban
Fotó:Thaiföldi haditengerészet/EPA/MTI

Peerapat Sompiangjai

A 17 éves, Night becenevű fiú éppen születésnapján tűnt el, szülei pedig azóta arra várnak, hogy végre megtarthassák fiuk születésnapi buliját. A focicsapat Night nagy napját ünnepelni ment a barlangba, ezért vittek magukkal nassolnivalót és édességet is. A többi közt ezeknek köszönhető, hogy túlélték ezt a hosszú időt a mélyben.

A fiú nővére azt ígérte, születésnapi tortával és kedvenc ételeivel várják majd haza testvérét. A lány azt is elárulta, hogy Night szülei a barlangnál alszanak minden egyes éjszaka, mióta fiuk eltűnt.

Ekarat Wongsukchan

A 14 éves Bewről csak annyit tudni, hogy az édesanyjának írt levelében megígérte, hogy ha egyszer kijut a barlangból, többször besegít majd neki a boltjában.

Prajak Sutham

A 15 éves, Note-nak becézett fiúról családja annyit mondott, okos, csendes fiú. Note a barlangban ünnepelte születésnapját július 1-jén. A fiú nagymamája a CNN-en keresztül üzent neki, mint mondta,

Nagymama szeret téged legjobban az egész világon. Nagyon hiányzol, köszönöm mindenkinek, aki segít abban, hogy kijuss a barlangból. Olyan ez az egész, mint egy csoda.

Pipat Pho

A 15 éves Nick szüleinek írt levelében azt üzente, szeretne elmenni egy thai étterembe, amikor kijut a barlangból. Egyes beszámolók szerint neki is épp aznap – június 23-án – volt a születésnapja, amikor a focicsapat eltűnt.

Pornchai Kamluang

A 16 éves Tee sem bonyolította túl szüleinek írt levelét, mindössze annyit üzent nekik:

ne aggódjatok, én nagyon boldog vagyok.

Egy fontos kérdés azonban sokakban felmerült, miközben egymás után hozták fel a fiúkat a barlangból:

hogy döntötték el a mentés sorrendjét?

Kezdetben a hatóságok azt nyilatkozták, hogy először a legerősebb fiúkat viszik majd ki a barlangból. Azonban vasárnap az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója már arról beszélt, hogy a barlangban lévő orvosokon és a focista fiúkon múlik majd, mi lesz a mentés sorrendje.

Jelezte, hogy a sorrend eldöntésében közrejátszik fiatalok orvosok által megállapított egészségügyi állapota. A kimentett gyerekeket azóta kórházba szállították, már csak az orvos, és a haditengerészek vannak a barlangban.

Kiemelt kép: Lillian Suwanrumpha / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik