Nagyvilág
Thanaporn Promthep, mother of one of the 12 missing boys, displays an image believed to have been taken in 2017 of her son Duangpetch Promthep, nicknamed "Dom" (pictured 2nd R-with light) and his football coach Ekkapol Chantawong (R), after hearing the news the group was found, near the Tham Luang cave at the Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district on July 2, 2018.
Twelve boys and their football coach trapped in a flooded Thai cave for nine days were "found safe" on late July 2, in a miracle rescue after days of painstaking searching by divers. The two boys at L are not trapped in the cave. / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by LILLIAN SUWANRUMPHA has been modified in AFP systems in the following manner: [clarifying information, as well as adding names]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

Ez a 12 gyerek alkotja a világ legbátrabb focicsapatát

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2018. 07. 10. 18:06

Kedden végre kiszabadultak a barlangból a thai fiúk, akikért az egész világ hetek óta izgult. Összeszedtük, mit lehet tudni a fiatal focistákról, ki mit üzenet szüleinek, illetve mire vágyik a filmbe illő kiszabadítás után.
Korábban a témában:

Kedden végre véget ért az a több mint két hete tartó akció, ami jobban lázban tartotta a világot, mint a futball világbajnokság: magyar idő szerint délután kettőre az egész thaiföldi focicsapat tagjai és edzőjük is kimenekült a barlangból.

A csapat tagjai június 23-án tűntek el egy Bangkoktól ezer kilométerre lévő barlangrendszerben, csodával határos módon élve találtak rájuk július 2-án, vasárnap pedig mentésük is elkezdődött.

De kik ezek a fiatal fiúk, akikért az egész világ egy emberként izgult?

A thaiföldi haditengerészet 2018. július 7-én közreadott felvétele egy mentõcsapatról az esõvízzel elárasztott Tham Luang barlangban
Fotó: Thaiföldi haditengerészet/EPA/MTI

Chanin Vibulrungruang

A 11 éves fiút csak Titánnak becézik, ő a focicsapat legfiatalabb tagja. Hétéves korában kezdett el focizni, még azelőtt, hogy csatlakozott volna az iskolai csapathoz. Később a Wild Boars kereste meg őt, hogy szálljon be ő is a focicsapatba.

Titan levelében azt kérte szüleitől, hogy mondják meg Pee Yodnak (a fiú egyik rokona), hogy vigye majd el csirkét enni. Az apa elmondása szerint a fiú egy régi ígéret betartására utalt.

A fiú édesapja elmondása szerint Arsenal- és Barcelona-drukker. A szülők nem tudták, hogy Titan egy barlangba megy majd a csapattal, csak amikor próbálták hívni eltűnésük napján, nem tudták elérni. Később értesültek, hogy a fiú egy barlangban rekedt.

Panumas Sangdee

A 13 éves fiút Mignek becézik, Edzője szerint Mig ugyan nagyobb, mint vele egyidős társai, de ez nem gátolja gyorsaságát.

Duganpet Promtep

A 13 éves Domnak becézett fiú a Wild Boars csapatkapitánya, akit már több profi thai klub is megkörnyékezett. Társai motivátornak tartják, az egész csapat elismeri tehetségét. Edzője korábban azt mondta róla:

a játékosoknak szüksége van egy olyan kapitányra, mint ő, mert az edző nem tud beszállni a játékba, hogy megoldja a problémáikat.

Maeszai, 2018. július 4.
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. A mentõk két nappal korábban találták meg a június 23-án edzõjével eltûnt ifjúsági labdarúgócsapatot az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentõknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban Fotó:Thaiföldi haditengerészet/EPA/MTI

Adul Sam-on

A 14 éves fiatal Mianmarban született, majd szüleit hátrahagyva indult el Thaiföldre, hogy jobb oktatásban részesülhessen. A fiú négy nyelven beszél – thai, burmai, kínai és angol –, így ő volt az egyetlen, aki képes volt kommunikálni a brit búvárokkal, akik rátaláltak a csapatra. Amikor a fiú meglátta a brit megmentőket, csak ennyit mondott:

Adul vagyok, jól vagyok.

A barlangban rekedt fiatalok levelezhettek rokonaikkal, az írásokat a mentőbúvárok kézbesítették. Adul azt írta szüleinek, hogy hiányoznak neki, de ne aggódjanak érte.

Édesanyád és édesapád szeretné újra látni az arcod, és azért imádkoznak barátaiddal együtt, hogy hamarosan újra találkozhassunk

– írták a fiú szülei válaszlevelükben.

Thaiföldi katonák készülnek alámerülni az esõvízzel elárasztott Tham Luang barlangba
Fotó: Rungrodzs Jongrit/EPA/MTI

Thaiföldön egyébként mindössze a lakosság 30 százaléka beszél angolul, ezért is értékelték annyira a fiú tudását. Az ország ugyan befogadta a mianmari fiút, de állampolgárságot nem kapott, így nincs születési anyakönyvi kivonata, személyi igazolványa és útlevele sem.

A jelenlegi törvények értelmében Adul nem házasodhat legálisan, nem lehet munkája vagy bankszámlája, illetve nem utazhat és nem is szavazhat. Thaiföld ígérete szerint a lehetetlen helyzet 2024-re oldódhat meg.

Somepong Jaiwong

A 13 éves fiú egyik tanára azt mondta a Pongnak becézett focistáról, hogy egy vidám fiú, aki nemcsak a focit, hanem minden sportot örömmel űz. Pong arról álmodozik, hogy egyszer a thai válogatottban focizhasson.

Mongkol Booneiam

A Marknak becézett fiút tanárai nagyon tisztelettudónak tartják, apja szerint pedig fia majdnem annyira szeret tanulni, mint amennyire focizni.

Mark egyébként óvodás kora óta futballozik, környezete szerint annyira szereti ezt a sportot, hogy mindig valamilyen futball mezt visel.

Nattawut Takamrong

A 14 éves Tern társához hasonlóan azt kérte szüleitől, ne aggódjanak érte. Ők válaszukban azt írták fiuknak:

anya és apa nem haragszik rád, mi nem hibáztatunk. A barlang előtt várunk majd rád.

Maeszai, 2018. július 4.
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. A mentõk két nappal korábban találták meg a június 23-án edzõjével eltûnt ifjúsági labdarúgócsapatot az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentõknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban
Fotó:Thaiföldi haditengerészet/EPA/MTI

Peerapat Sompiangjai

A 17 éves, Night becenevű fiú éppen születésnapján tűnt el, szülei pedig azóta arra várnak, hogy végre megtarthassák fiuk születésnapi buliját. A focicsapat Night nagy napját ünnepelni ment a barlangba, ezért vittek magukkal nassolnivalót és édességet is. A többi közt ezeknek köszönhető, hogy túlélték ezt a hosszú időt a mélyben.

A fiú nővére azt ígérte, születésnapi tortával és kedvenc ételeivel várják majd haza testvérét. A lány azt is elárulta, hogy Night szülei a barlangnál alszanak minden egyes éjszaka, mióta fiuk eltűnt.

Ekarat Wongsukchan

A 14 éves Bewről csak annyit tudni, hogy az édesanyjának írt levelében megígérte, hogy ha egyszer kijut a barlangból, többször besegít majd neki a boltjában.

Prajak Sutham

A 15 éves, Note-nak becézett fiúról családja annyit mondott, okos, csendes fiú. Note a barlangban ünnepelte születésnapját július 1-jén. A fiú nagymamája a CNN-en keresztül üzent neki, mint mondta,

Nagymama szeret téged legjobban az egész világon. Nagyon hiányzol, köszönöm mindenkinek, aki segít abban, hogy kijuss a barlangból. Olyan ez az egész, mint egy csoda.

Pipat Pho

A 15 éves Nick szüleinek írt levelében azt üzente, szeretne elmenni egy thai étterembe, amikor kijut a barlangból. Egyes beszámolók szerint neki is épp aznap – június 23-án – volt a születésnapja, amikor a focicsapat eltűnt.

Pornchai Kamluang

A 16 éves Tee sem bonyolította túl szüleinek írt levelét, mindössze annyit üzent nekik:

ne aggódjatok, én nagyon boldog vagyok.

Egy fontos kérdés azonban sokakban felmerült, miközben egymás után hozták fel a fiúkat a barlangból:

hogy döntötték el a mentés sorrendjét?

Kezdetben a hatóságok azt nyilatkozták, hogy először a legerősebb fiúkat viszik majd ki a barlangból. Azonban vasárnap az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója már arról beszélt, hogy a barlangban lévő orvosokon és a focista fiúkon múlik majd, mi lesz a mentés sorrendje.

Jelezte, hogy a sorrend eldöntésében közrejátszik fiatalok orvosok által megállapított egészségügyi állapota. A kimentett gyerekeket azóta kórházba szállították, már csak az orvos, és a haditengerészek vannak a barlangban.

Kiemelt kép: Lillian Suwanrumpha / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.