Nagyvilág

Az amerikaiak többsége nem ért egyet Trump bevándorláspolitikájával

De a demokratákról is azt gondolják, hogy csak politikai hasznot akarnak húzni a kérdésből.

Az amerikaiak több mint fele nem ért egyet azzal, ahogy Donald Trump a bevándorlást kezeli – írja a Politico a Quinnipiac University Polling Institute felmérése alapján.

A kutatásban résztvevőknek 39 százaléka mondta azt, hogy egyetért Trump megoldásaival, velük szemben 58 százaléknyian vannak az egyet nem értők. De a válaszadók ötven százaléka úgy gondolja, hogy az elnököt az az őszinte szándék motiválja, hogy megvédje a határokat.

Kiderül az is a kutatásból, hogy a válaszadók 47 százaléka nem tartja rasszistának Trumpot, 49 százalék viszont igen. 44 százaléknyian vannak, akik szerint Trump bevándorláspolitikája mögött rasszista nézetek állnak.

Az amerikai elnök bevándorláspolitikájára azért irányult nagy figyelem az elmúlt hetekben, mert a kormány döntése értelmében letartóztatták az illegális határátlépőket, és ennek következtében több ezer gyermeket választottak el a szüleitől. A kormányzat előbb azzal védte az intézkedést, hogy azt elrettentésnek szánják, később viszont azt állították, hogy a családok szétválasztása a törvény betartásának következménye, de nem szándéka. Végül a nyomásnak engedve Trump elrendelte, hogy vessenek véget a családok szétválasztásának.

A felmérésben részt vevők 60 százaléka vélekedett úgy, hogy a családok szétválasztása az emberi jogok megsértése volt, 83 százalék szerint pedig felelőssége van abban a Trump-kormányzatnak, hogy újraegyesítse a szétválasztott családokat.

A válaszadók 60 százaléka egyetért Donald Trumppal abban, hogy a demokraták a bevándorlás kérdéséből politikai hasznot akarnak kovácsolni, és csak 34 százalék gondolta úgy, hogy a kérdés megoldása a céljuk.

Az országos telefonos kutatás eredményeinek hibahatára ±3,7 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik