Kultúra

Tim Robbins: Trump egy szörnyeteg, aki miatt gyerekek szenvednek

53. alkalommal indult el a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, az életműdíjas Tim Robbins meg is ragadta az alkalmat némi politizálásra.

Az ilyenkor megszokott csinnadrattával június 29-én elindult az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, avagy KVIFF, és amellett, hogy Csehszlovákia létrejöttét és Vaclav Havel érdemeit is megünnepeltük, a fesztivál egyik sztárvendége és a világ filmművészetéért végzett kimagasló munkájáért Kristály Glóbusszal jutalmazott Tim Robbins igyekezett a puccba vágott gazdagok és szépek tudatát az amerikai határon (is) zajló menekült gyerekek elleni mostoha eljárásra, amit a szörnyeteg Trumpnak “köszönhetünk”.

Robbins szerint ma is szükségünk lenne olyan bátor emberekre, mint akik annak idején a kommunizmus ellen emelték fel a hangjukat, majd ezt összekapcsolta a Vissza a jövőbe világával, szerinte ugyanis a hatalomban néhányan szeretnék visszahúzni Amerikát az 50-es évekbe.

Az elnyomóknak nincs ereje félelem nélkül.

– emelte ki mindeközben, és arra kérte a filmeseket, hogy harcoljanak az igazságért és az erős történetekért ahelyett, hogy beállnának a propaganda bábjainak vagy felszippantsa őket a Marvel-univerzum.

Ellenállni, ellenállni, ellenállni!

– hangzott harcias üzenete. Az idei fesztivált egyebek mellett a nemrégiben elhunyt Milos Forman emlékének is ajánlják a szervezők, de kiemelt helyen szerepel idén Richard Linklater és általában az amerikai függetlenfilmes éra is – ez utóbbi egész szekciót kapott a fesztiválon, Made in Texas néven.

A cseh újhullám egyik alapművével, az Egy szöszi szerelmével nyitott fesztivál jövő szombatig, július 7-ig tart, a 24.hu is itt van, máris láttunk néhány finomságot, de a legjobban mégis a magyar filmet, Csuja László Virágvölgyét várjuk, aminek itt lesz a világpremierje.

Kiemelt kép: AFP / Michal Cizek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik