Nagyvilág
This US Customs and Border Protection photo dated June 17, 2018 and obtained June 18, 2018 shows intake of illegal border crossers by US Border Patrol agents at the Central Processing Center in McAllen, Texas. / AFP PHOTO / US Customs and Border Protection / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION/HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

 / “The erroneous mentions appearing in the metadata of this photo by the US Customs and Border Protection has been modified in AFP systems in the following manner: [photo dated June 17, 2018 and obtained June 18, 2018] and not as previously stated. Please immediately remove the erroneous mentions from all your online services and delete them from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute them to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

Ügyvéd nélkül állít bíróság elé gyerekeket az amerikai kormány

24.hu
24.hu

2018. 06. 29. 15:24

Donald Trump nemrég enyhített az óriási felháborodást kiváltó intézkedésen, ami olyan gyerekek ezreit szakította el családjuktól, akik illegállisan lépték át a mexikói határt. Holott 522 gyerek most visszakerülhet a családjához, a rendelet keserű utóhatásai még sokáig érezhetőek lesznek, mivel már megkezdődött több mint kétezer gyerek deportálási eljárása, így

akár csupán hároméves határsértők is bíróság elé kerülhetnek.

Kevés az esély ügyvédi védelemre

Az elnök új rendelete szerint minden ötévesnél fiatalabb gyereket 14 napon belül, az ennél idősebbeket pedig 30 vissza kell juttatni a családjukhoz, de kérdéses, hogy ez az intézkedés hogyan hat ki az ezernyi bírósági ügyre, amit azóta elindítottak. Úgy néz ki, nagyon sok gyerek így is az ország 60 bevándorlási bíróságának egyike elé fog kerülni, ott döntenek deportálásukról. Sok esetben az eljárás alatt álló gyerekek szüleit már kiutasították az országból, ezért mód sem lenne a családegyesítésre.

Egyedül kell hát sok gyereknek megküzdenie a bevándorlási bíróságok nyögvenyelős működésével. Ezek az Amerika-szerte jelen lévő intézmények csak deportálási ügyekkel foglalkoznak, és több furcsaság is akad velük. A legfontosabb az, hogy mivel a deportálási döntések polgári és nem büntetőeljárásnak számítanak, az állam nem köteles ügyvédet biztosítani az alperesnek. Tehát hacsak jogvédő szervezetek nem finanszírozzák a védelmet, a bíróság elé álló illegális bevándorlók nagy részének, köztük a gyerekeknek, akik valószínűleg még angolul sem beszélnek, maguknak kellene megoldani a védelmüket.

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Bírósági meghallgatásra váró menekültek McAllen-ben, Texasban
Fotó: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Márpedig a tárgyalt ügyekben a vádlottak csupán 37%-a képes magának megengedni egy ügyvédet.

„Egy hároméves gyerek védelmét láttuk el nemrég, akit elszakítottak a szüleitől. És a gyerek a tárgyalás közepén nekiállt felmászni az asztalra” – adott példát a helyzet lehetetlenségére Lindsay Toczylowski, a Los Angeles-i Bevándorlók Jogvédelmi Központjának elnöke. „Ez eléggé megvilágította az abszurditását annak, ami történik.”

Nem függetlenek a bíróságok

De hiába a jogvédelmi központok, a gyerekek nagy részének védelmét még ők sem tudják ellátni. Ráadásul még ügyvédi védelemmel sem lenne biztosítva a gyerekek sorsa, ugyanis a másik óriási hátulütője ezeknek az intézményeknek, hogy nem függetlenek, ugyanis nem a bírói, hanem a végrehajtó hatalom részei. Ez azt jelenti, hogy az ott hozott ítéletekbe az amerikai kormánynak elég erős beleszólása van.

A bíróságok közvetlenül a főállamügyész, Jeff Sessions alá tartoznak, aki Trump egyik legközelebbi embere. Sessions-nek jogában áll döntést hozni bármely itt folyó ügyben azzal, hogy átosztja magára a bírói szerepet, és felülírja az egész folyamatot.

WASHINGTON - APRIL 15: U.S. Sen. Jeff Sessions (R-AL) speaks to members of the press April 15, 2010 on Capitol Hill in Washington, DC. Sessions discussed the possible Supreme Court nominees.   Alex Wong/Getty Images/AFP
Jeff Sessions
Fotó: Alex Wong/Getty Images/AFP

Ha a bevándorlók elleni fellépést enyhítette is kormányzat, ez még nem jelenti azt, hogy határozott irányváltás következne be az elnök menekültpolitikájában. Arra, hogy Sessions okosan és következetesen álljon hozzá az ügyhöz, pedig még kevesebb az esély,

ugyanis hallottuk már a Bibliát idézve megvédeni a családok szétszakítását, pár napja egy beszéde során pedig úgy gondolta, megereszthet egy elég otromba viccet a témában.

Ha a bíróság előtt álló gyerekek egy részének menedékjogot ad is a kormány, a helyzetük valószínűleg ezután sem lesz rózsás: amennyiben nem sikerül visszajuttatni őket szüleikhez, akikkel külön foglalkoznak a hatóságok, amerikai gyermekotthonokban fogják várni, hogy valaki örökbefogadja vagy szponzorálja őket. A spanyolajkú bevándorlók között egyébként dívik az a módszer, hogy a közösség már letelepedett tagjai szárnyaik alá veszik az újonnan érkezőket, de a jelenlegi politikai klíma ettől a gyakorlattól is sokakat elrettenthet.

Kiemelt kép: Amerikai Határőrség /AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.