Nagyvilág

Nem lélegezhet fel Merkel

Horst Seehofer német belügyminiszter szerint nem elégségesek az Angela Merkel kancellár által az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján elért eredmények kettejük és az általuk vezetett pártok menekültügyi vitájának lezárásához. Seehofer a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülésén beszélt erről kiszivárgott hírek szerint.

A vita arról szól, hogy milyen feltételek mellett lehet megtagadni a belépést a német határon az EU valamely tagországában már regisztrált menedékkérőktől. Seehofer és a CSU szerint feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerint ezt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett országokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Merkel szombati sajtóhírek szerint a koalíciós társakat tájékoztatta a brüsszeli eredményekről, kifejtve: a más országokban regisztrált menedékkérőkkel minden eddiginél szigorúbban kellene bánni, a Seehofer menekültügyi reformtervében szereplő szállásokon kellene elhelyezni őket. Ezeket a központokat nem hagyhatnák el büntetés nélkül, ügyüket egy törvénymódosítás révén olyan gyorsított eljárással rendeznék, amelyet a biztonságos származási országból érkező menedékkérők esetében alkalmaznak. A CSU elnökségi üléséről kiszivárgott információk szerint Seehofer ezt ellenzi, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy visszafordítsák a határon a máshol már nyilvántartásba vett menedékkérőket.

Ugyancsak sajtóértesülések szerint a CSU elnökségi ülésén Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök kifejtette, hogy a brüsszeli eredmények túlságosan bizonytalanok, és sok ügyben nem is döntöttek, hanem csak elhatározták, hogy a jövőben döntenek. Felidézte: már több ország részéről cáfolták, hogy megállapodást ígértek a kancellárnak a náluk regisztrált menedékkérők visszafogadásáról.

A bajor tartományi párt müncheni elnökségi ülésével egy időben a CDU vezetősége is tanácskozik Berlinben. Angela Merkel állítólag arról beszélt, hogy nagyon súlyos helyzet alakult ki a CDU és a CSU viszonyában.

A vita harmadik hete zajlik, következménye akár a CDU/CSU testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció felbomlása is lehet, ha Horst Seehofer a kancellár egyetértése nélkül ad utasítást a határigazgatási szigorításra, mert ebben az esetben Angela Merkel kénytelen lenne meneszteni a minisztert.

Frissítünk!

A vita a jelek szerint nem Seehofer javára dőlt el, a belügyminiszteri és pártvezetői posztról is lemond. Cikkünket itt olvashatja.

Kiemelt képünkön Angela Merkel és Horst Seehofer. Fotó: John MACDOUGALL, Odd ANDERSEN / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik