Nagyvilág
01 July 2018, Germany, Munich: German Interior Minister Horst Seehofer, Chairman of the Christian Social Union (CSU), and fellow CSU politician Kurt Gribl attend a special meeting of their party to discuss the EU summit on the aslyum question. Photo: Peter Kneffel/dpa

Lemond a német belügyminiszter

24.hu
24.hu

2018. 07. 01. 23:28

Horst Seehofer arra készül, hogy minden hivataláról és tisztségéről lemond – közölték vasárnap este a német lapok.

Seehofer jelenleg német szövetségi belügyminiszter, és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a kisebbik német kormánypárt elnöke, amelyik frakciószövetségben kormányozza az országot Angela Merkel kancellár pártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU), illetve a szociáldemokratákkal.

Hétfőre virradóra Seehofer valóban megerősítette, hogy felajánlotta lemondását CSU müncheni elnökségi ülésén. Kilátásba helyezte, hogy távozik az elkövetkező három napon belül pártelnöki és belügyminiszteri posztjairól, ha nem sikerül dűlőre jutni a CDU-val. 

A Spiegel német lap ezt úgy értékelte, hogy Seehofer ultimátumot adott Merkelnek. A belügyminiszter hozzátette: a hétfői napon tárgyal a CDU-val annak reményében, hogy megegyeznek a vitás kérdésben a testvérpárttal.

Seehofer az elmúlt hetekben alaposan összekülönbözött Merkellel a menekültválság kezelésén. Vitájuk – amely a két párt szakításának lehetőségét is hordozta – alapvetően arról szól, hogy milyen feltételek mellett lehet megtagadni a belépést a német határon az EU valamely tagországában már regisztrált menedékkérőktől. Seehofer és a CSU szerint a határon vissza kell fordítani ezeket az embereket. Merkel és a CDU szerint ezt a szabályt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett országokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Seehofer 14 napos ultimátumot adott Merkelnek két héttel ezelőtt, ez a határidő járt le a hétvégén. Az EU-tagállamok vezetői közül a csütörtök-pénteki brüsszeli csúcstalálkozón német kormányzati információk szerint 14-en is beleegyeztek abba, hogy visszaveszik a menekülteket, akik náluk lettek regisztrálva. Csakhogy három kelet-európai állam (Csehország, Lengyelország és Magyarország) részben vagy egészében utóbb ellentmondott a német bejelentéseknek az esetleges egyezségről. Emiatt a CSU és Seehofer nem tartotta elégségesnek a kancellár tárgyalásait, azok szerinte nem egyenértékűek azzal, mintha belügyminiszterként visszautasítaná a határon a menedékkérőket. A vita láthatóan azonban nem Seehofer javára dőlt el.

Sajtóértesülések szerint Seehofer a CSU elnökségi ülésén kifejtette, hogy a pártnak három lehetősége van:

meghajol a kancellár akarata előtt, aminek révén elveszíti hitelességét a választók előtt, kitart törekvései mellett, ami a CDU/CSU testvérpárti szövetség felbomlásához vezet, vagy pedig elfogadja az ő lemondását a pártelnöki és a miniszteri tisztségről.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó források közölték: Seehofer bejelentésével káoszt generált a párton belül, számos vezető tisztségviselő elutasítja azt, hogy lemondjon, és arról győzködik, hogy maradjon.

Ezt támasztja alá az is, hogy a CSU tartományi frakcióvezetője, Alexander Dobrindt azonban nem akarja tudomásul venni a lemondást az első hírek szerint. Így a vita várhatóan még folytatódik a CSU-n belül és a CDU-CSU között is. A Spiegel Online értesülései szerint Seehofert párttárai le akarják beszélni a lemondásról, de Seehofer a Bild Zeitung értesülései szerint a CSU vezetőségének müncheni tárgyalásain azt mondta: a menekültkérdés Merkel-féle intézéséért „belügyminiszterként nem tudja vállalni a felelősséget”.

A combination of pictures made on June 27, 2018 shows German Chancellor Angela Merkel before the weekly cabinet meeting in Berlin on June 27, 2018 and German Interior Minister Horst Seehofer during a press conference on May 3, 2018 in Berlin.  
Almost three years after Angela Merkel's fateful welcome to a million migrants, her boldest move has come back to haunt her, with opponents at home and abroad smelling blood. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL AND Odd ANDERSEN
Merkel és Seehofer. Fotó: AFP / John MACDOUGALL, Odd ANDERSEN

A CDU vezetősége a hírek szerint majdnem egyhangúan felzárkózott Merkel kancellár mögé a CSU-val folytatott menekültügyi vitában. Vasárnap éjfélre mindkét párt tanácskozása félbeszakadt.

Amennyiben a 68 éves Horst Seehofer valóban távozik tisztségeiből, kiesik a német politika első vonalából, mert nincs mandátuma a szövetségi parlamentben (Bundestag) vagy a bajor tartományi parlamentben (Landtag).

Kiemelt kép: Peter Kneffel/dpa

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.