Nagyvilág

Csípőből vétóz meg fontos törvényeket Anglia legbunkóbb politikusa

Sir Christopher Chope szerint teljesen oké nők szoknyája alatt fotózni, támogatja a bosszúkilakoltatásokat és a szegény országok kizsákmányolását. Majdnem megakadályozta, hogy posztumusz kegyelmet kapjon Alan Turing matematikus, az egészségügyi dolgozók pedig miatta nem parkolhatnak ingyen. Ezenfelül természetessen támogatta a brexitet, az állatokat viszont nem szereti. Mindezek ellenére négyszer választották meg képviselőnek, az idén pedig lovaggá ütötték. Bemutatjuk az Egyesült Királyság legbunkóbb parlamenti képviselőjét.

Nem trollkodásból, hanem meggyőződéséből csinálja

A brit parlament a múlt héten majdnem elfogadott egy rendelkezést, ami kriminalizálta volna az upskirtingnek nevezett kukkolási technikát, ami abból áll, hogy szatírok telefonjuk kamerájával a nők szoknyája alól készítenek képeket intim területeikről. A törvénytervezetről június 15-én szavazott a brit alsóház, és úgy tűnt, simán át is megy a javaslat, a szabadúszó újságíró Gina Martin által kiötlött, hivatalosan Wera Hobhouse liberális demokrata politikus által benyújtott tervezetet a konzervatívoktól a munkáspártig mindenki egyöntetűen támogatta.

Azonban az egész alsóház meglepetésére egyetlen vétó miatt kellett elkaszálniuk az indítványt: a konzervatív párt 71 éves, christchurch-i képviselője volt az egyetlen, aki azt kiáltotta: „Ellenzem!” a szavazás során, ami elég volt ahhoz, hogy a tervezetet ejtsék.

Theresa May
Fotó: Henry Nicolis / AFP

Chope-ot már ekkor is többen kifújolták, később pedig számos képviselőtársától kezdve Sadiq Khan londoni polgármesteren át Theresa May miniszterelnökig sokan fejezték ki ellenérzésüket és csalódottságukat nyilatkozatok és tweetek formájában. Martin, a tervezet kiötlője (maga is az upskirting áldozata) rögtön a szavazás után kérdőre vonta Chope-ot, aki tette magyarázatát később a BBC-nek is megerősítette: mivel ő személy szerint nem olvasta a tervezetet, és nem vett részt annak megvitatásában,

meggyőződésből tiltakozott ellene, elvből vétózta meg.

A szexuális zaklatás elleni tervezet egyébként nemcsak egy #MeToo mozgalom hatására született, kompenzáló intézkedés volt. Az Egyesült Királyságban az utóbbi években rohamosan nőtt a zaklatások száma: 2014-től 2017-ig megduplázódtak az ilyen bűncselekmények, az upskirtingről is egyre többet lehet hallani.

Egyszemélyes vétóhadsereg

Nem ez volt az első alkalom, hogy teljesen vállalható, sőt szükséges törvényeket hiúsított meg Sir Christopher Chope. A képviselő először 2010-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor szintén egyedüliként vétózta meg azt a tervezetet, amely korlátozta volna az úgynevezett keselyűalapok működését. Az ilyen cégek úgy szereznek bevételt, hogy fillérekért felvásárolják harmadik világbeli, szegény nemzetek adósságait, majd rögtön beperelik őket a pénz behajtása végett. A tervezetet megelőző időszakban két ilyen cég Líbiából csavart ki 20 millió fontot.

A képviselő ezt a javaslatot is elvből utasította vissza, viszont akkor még ezt is alig akarta felvállani. Miután bekiabálta az „Ellenzem!”-et, többen a teremben tudni akarták, ki volt az, aki megállította az indítványt, Chope viszont nem szólalt fel, nem is jelentkezett. Csak később, az ülés után fedte fel, hogy ő vétózott.

A képviselő ezután is többször, nagyrészt egyedül vagy másodmagával akadályozta a törvényhozást. 2014-ben azt akadályozta meg, hogy betiltsák az élő vadállatok mutogatását a cirkuszokban. Ugyanebben a hónapban annak is gátat vetett, hogy betiltsák az úgynevezett bosszúkilakoltatásokat, így nem lettek büntethetők azok a háziurak, akik azért dobják ki lakóikat, mert azok panaszkodnak a lakás állapotára, illetve javításokat kérnek.

Ezeken felül még szavazott a kórházi dolgozók ingyenes parkolása és az azonos neműek házassága ellen, illetve a halálbüntetés visszaállítása és a minimálbér eltörlése mellett.

Fotó: Vladimir Shtanko / Anadolu Agency / AFP

Megakadályozni nem tudta, de eléggé megnehezítette Alan Turing kegyelmi eljárását. A legendás brit matematikust és kódfejtőt, akinek a második világháború megnyerésében is szerepe volt (és mellesleg a számítógépet is feltalálta), 1952-ben ítélték kémiai kasztrációra, egyszerűen azért, mert homoszexuális volt. A kormány által elrendelt hormonkezelés teljesen leépítette a tudóst, aki később véget vetett az életének.

Ezt az óriási baklövést próbálta némileg korrigálni a brit parlament, amikor 2013-ban az alsóház szavazásra bocsátotta Turing posztumusz kegyelmét. Csodák csodájára az indítványt egyetlen egy tag ellenezte, az addigra már rutinból vétózó Chope. A képviselői indítvány el is akadt, ezek után már csak úgy kaphatott kegyelmet Turing, hogy a királynő élt az erre szóló különjogával.

Ha azt hinnénk, hogy mostanában csak az upskirtinget kriminalizáló törvényt gáncsolta ki Chope, tévednénk. A múlt pénteki szavazás után még volt ideje meghiúsítani azt a tervezetet, amely extra védelmet garantált volna rendőrkutyáknak és rendőrlovaknak a késelések ellen. Azt nyilván fel lehet fogni, hogy egy konzervatív képviselő miért ellenzi a szociális juttatásokról, illetve melegjogokról szóló törvényeket,

de hogy mi a fene baja van a rendőrkutyákkal, arról tényleg csak találgatni tudunk.

Valószínűbb azonban, hogy itt is elvi kérdések játszottak közre Chope-nál: vétóinak szemrevételezésekor ugyanis az tűnik ki, hogy a képviselő szívesen elgázol bármilyen tervezetet, amit szerinte nem vitattak meg eléggé, vagy ami nem ment át elég parlamenti huzavonán.

Lovaggá ütötték, de már May sem tudja, miért

Chope politikusi karrierje alatt a törvényhozáson kívül is tudott nagyot alkotni. Volt, hogy személyesen követelődzött egy magas rangú Twitter-dolgozónál, hogy miért nem szedetnek le egy őt parodizáló fiókot, máskor pedig egyszerűen szolgáknak nevezte egy beszédében az alsóház ebédlőjében dolgozó személyzetet. A 2009-es parlamenti költségbotrányban pedig arra derült fény, hogy

kb. 137 ezer font (50 millió forint) költséget akart elszámoltatni adófizetői pénzen.

Ezek után nem nagyon érthető, hogy az idén, még az upskirtingről szóló szavazás előtt miért terjesztette fel Theresa May miniszterelnök lovagi címre Chope-ot, aki körülbelül a parlamenti munka akadályozására húzta fel karrierjét. A miniszterelnök nem is igazán tudott válaszolni erre a kérdésre, amikor azt nekiszegezte a BBC: May kitért, és inkább csak annyit mondott, hogy nem fogja hagyni a kormány, hogy elvesszen a süllyesztőben a törvénytervezet, valamint gyakorlatilag megismételte azt, ami Chope lovagi címének rövidke hivatalos indoklásában is olvasható: „politikában és közéletben végzett kiemelkedő munkájáért.”

Az, hogy ez a kiemelkedő munka részben inkább a törvényhozás hátráltatásából, mintsem elősegítéséből állt, nem látszik meghatni May-t, sokan viszont nagyon is aggódnak amiatt, hogy Chope hozzáállásának még lesznek következményei: kritikusai szerint ugyanis ez több konzervatív képviselőt bátoríthat arra, hogy hasonlóan viselkedjen a következő hetekben, hónapokban tárgyalandó, a szexuális erőszak büntetését szigorító törvényjavaslatok vitái során. Így hát bőven lehetnek negatív hatásai annak, hogy Sir Christopher ilyen rugalmatlanul ragaszkodott az elveihez.

Kiemelt kép: Hivatalos parlamenti portré Parliament.uk

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik