Nagyvilág

Nem működik a mellőzés, Washington új módszerrel szerezne befolyást Magyarországon

A Népszava beszámolója szerint Wess Mitchell európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár Brüsszelben arról beszélt, hogy nem működik az eddig alkalmazott nyilvános kritika és a mellőzés, ezért a kapcsolatok erősítésével, csendes diplomáciával kell a Nyugatnak visszaszereznie a befolyását Magyarországon. Ez nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem fog egyértelműen, és ha kell, nyilvánosan kiállni a jogállam és a demokrácia tiszteletben tartása mellett.

Mitchell azt is elmondta, hogy osztja a jogállamisággal kapcsolatos európai aggályokat, találkozóin ez a téma hangsúlyosan szerepel. Szerinte az amerikai külpolitika nem volt sikeres az Obama-admisztráció idején, mert

Magyarország esetében például nem működik az a módszer, hogy nem hívjuk meg, kihagyjuk, félreállítjuk, éveken át nyilvánosan bíráljuk, majd ezek után arra számítunk, hogy megőrizzük nála a befolyásunkat. És elvárjuk, hogy ilyen körülmények között továbbra is támogassa nyugati olajvezetékek építését, vagy az oroszországi szankciók meghosszabbítását… Ehelyett azt látjuk, hogy Közép-Európában érezhetően megnőtt az orosz és a kínai befolyás. Harcolnunk kell a befolyásunk visszaszerzéséért. A kritika nem stratégia.

Szavai szerint szoros figyelemmel kísérik a Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatos vitákat, követik a klasszikus amerikai politikát:

igyekszünk nem beleszólni az EU belső vitáiba, de egyértelművé tesszük, hogy hol állunk a demokrácia és a jogállam kérdésében.

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) tárgyal Wess Mitchell-lel, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkárával a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. május 23-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik