Nagyvilág

Veszélyben az erdélyi magyar osztályok

Egyre több erdélyi településen már csak az oktatási minisztérium és a kisebbségi államtitkárság segítségén múlik, fenn tudják-e tartani az önálló magyar osztályokat Erdélyben, írja a Krónika.ro.

A törvény szerint a kisebbségi oktatásban legalább 12 gyerek kell az önálló osztály működéséhez, Brassó megyében pedig számos olyan település van, ahol létszám alatti osztályok is vannak.

A helyi főtanfelügyelő, Szabó Mária Magdolna ezért megbeszélést hívott össze azoknak az iskolaigazgatóknak, akiknek intézményében gondok vannak a költségvetéssel. Ráadásul ezekben az iskolákban az alacsony diáklétszám mellett az is probléma, hogy első fokozattal, doktori oklevéllel rendelkező pedagógusok is tanítanak, akik az átlagosnál nagyobb bérre jogosultak.

Az RMDSZ politikusa szerint elfogadhatatlan, hogy pénzhiányra hivatkozva arra kényszerítsék az iskolákat, hogy akár öt osztályt is összevonjanak. Ambrus Izabella emlékeztetett, hogy az oktatási törvény biztosítja a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát.

A Brassó megyei realitás teljesen ellentmond a törvény betűjének, hiszen amennyiben a már szimultán osztályokként működő tagozatokat összevonják, sok gyerek kényszerül arra, hogy más településen járjon iskolába. Mindezt olyan körülmények között, hogy kisbusz sem létezik

– jegyezte meg.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik