Nagyvilág

Ezer rozmár gyűlt össze egy alaszkai falu mellett, és senki sem érti, hogy miért

A falu közelében korábban meglehetősen ritkán láttak rozmárokat, ezért feltételezhető, hogy valamilyen extrém esemény, például táplálékhiány terelte az állatokat a lakott partokhoz.

Az állatok a 110 lelkes Port Heiden közelében jelentek meg – írja az IFLScience. A falunál korábban viszonylag ritka vendégnek számítottak a rozmárok, a szakértők ezért sem értik, hogy mi okozta a közelmúltban tapasztalt összejövetelt.

John Christensen, a település törzsi tanácsának elnöke múlt hónapban az egyik közeli parton járva különös szagra lett figyelmes, amelynek forrását később csapatával megpróbálta azonosítani. Christensenék először azt hitték, hogy a szag tengeri vidrák vagy fókák teteméből árad. A szagot követve azonban a csapat végül mintegy kétszáz igencsak eleven rozmárba botlott.

Két héttel később Christensen ismét ellátogatott a helyszínre. A férfi meglepődve tapasztalta, hogy jelentősen megnőtt a rozmárcsoport egyedszáma,

ekkor már nagyjából ezer példány tömörült a parton.

Joel Garlich-Miller, az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának biológusa nem tudja pontosan, hogy mi terelte az állatokat a félszigetre, de elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenség hátterében a táplálék bősége vagy hiánya áll.

Hatalmas bálnacsoportot láttak Dél-Afrika partjainál
A kutatók egyelőre nem értik, miért verődött össze ilyen sok hosszúszárnyú bálna.

A rozmárok a telet rendszerint a Bering-tengeren töltik, ahol az élőlények jól elboldogulnak a tengeri jégen. Az olvadás után a nőstények kicsinyeikkel a Csukcs-tenger felé veszik az irányt, a hímek pedig elkezdik a zsírhalmozást, mielőtt összegyűlnének a Bering-tenger szigetein.

Garlich-Miller szerint az 1980-as években gyakran tízezres csoportosulások is kialakultak az Alaszka délnyugati részén fekvő Rozmár-szigetekhez tartozó Round Islanden. Manapság az összejövetelek csupán két-háromezresek.

Ennek oka az lehet, hogy az utóbbi években egyre nehezebben alakul ki a téli tengeri jég a régióban, ezért a hím rozmároknak sokkal több időt kell északon tölteniük.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik